5 tipů kam s dětmi na výlet

Drsnou krajinu protkanou smíšenými lesy provoněnými mízou a řízným aroma podhoubí si můžete užít s dětmi – a to právě v lesích, kde vám pod nohama bude křupat jehličí a větvičky a téměř na každém kroku narazíte na zajímavý pískovcový či čedičový útvar. Ale kam na s dětmi, které nejsou takoví romantici jako vy? Objevte vesničku miniatur, vodníků, pohybové stezky, zavzpomínejte na časy dávno minulé v motoráčku anebo si prostě jen užijte čas strávený v pohádkovém lesním hřišti.

Věčná otázka – kam s dětmi na hory a na výlet?

Lužické hory jsou naprosto skvělou lokalitou pro dobrodruhy a samotáře, s trasami pro nejmenší to tak jednoduché není a proto jsme se rozhodli vám shromáždit pár tipů, kam s dětmi vyrazit na výlet.

Mlýnky-Brand, Česká Kamenice

Obnovený lesopark u České Kamenice s parkem miniatur Mlýnky je ideální v horkých letních dnech. Kde jinde se s dětmi čas tráví lépe než v lese ve stínu? Navíc u tohoto výletu nemusíte ani příliš přemýšlet nad tím, zda je lepší si vzít nosítko, kočár nebo jestli dítku dovolíte odstrkovadlo. Sem se dostanete s čímkoliv. V oplocené vesničce, kterou protéká potůček, si děti mohou zblízka prohlédnout mlýn s mlýnským kolem, pilu, hradby s hradní věží, větrný mlýn, přehradu a další miniaturní stavení. Vstupné se neplatí.

K Mlýnkům se dostanete snadno po žluté značce z náměstí Míru, podél Poutní kaple narození Panny Marie. Od Mlýnků se můžete vydat po dřevěné značce na 1,2 km dlouhý dětský okruh s šesti interaktivními tabulemi s tématikou místní flóry a fauny. Ke svačině můžete využít zrekonstruovaný přístřešek nacházející se hned u Mlýnků, nenachází se zde ale žádný kiosek. Celý okruh od náměstí měří asi 2,5 km a se všemi zastávkami je to výlet asi na 2 a půl hodiny.

Naučná stezka v Mokřadech, Jablonné v Podještědí

Příjemná procházka s environmentálním přesahem se nabízí v Jablonném v Podještědí. Přímo u zámku Nový Falkenburk se nachází před nedávnou dobou vybudované Mokřady s naučnou stezkou. Kromě načtení mnoha zajímavých informací si tu děti i dospěláci mohou vyzkoušet fungování ekosystémů v praxi. Dávejte pozor, třeba zahlédnete slípky zelenonohé i rákosníky, jak pletou Krtkovy kalhotky. Celou stezku projdete za dopoledne a ještě vám zbyde čas na objevování města a místní cukrárny, kam si s dětmi můžete zajít na výbornou zmrzku.

kam s dětmi

Meixnerova pohybová stezka, Prysk

Pro otrlejší šoféry kočárků je ideálním výletním místem Meixnerova stezka v Prysku, pojmenovaná po kronikáři působícím zde za 2. světové války. Lesní cesta obklopená pohybovými prvky skýtá v letních měsících ideální úkryt před sluncem a rozptýlení pro děti i dospělé. Po lávce si přejdete bažinu, zkusíte si zvednout činku nebo si zahrajete kuželky. Na konci stezky najdete i hřiště s lanovými prvky a hobití domečky. Trasa vede od obecního úřadu v Dolním Prysku až na koupaliště v Horním Prysku, kde můžete výlet zakončit osvěžením jak ve vodě, tak v místním kiosku. Mezi jednotlivými stanovišti jsou odbočky na skalní věže s rozhledy do krajiny či možností nakouknout do jeskyně, kam se však s kočárkem nedostanete. Stezka je dlouhá asi 2,5 km (jedna cesta).

Lesopark Horka

Lesopark se ukrývá hned vedle areálu Golf Ještěd ve Světlé pod Ještědem a vstup do něj rozhodně nepřehlédnete, střeží ho spící obr Máza, mluvící ze spaní. Lesopark Horka je rozdělen na několik částí a svoje si tu najdou dospělí i děti. Když se vydáte nalevo od obra, vstoupíte na naučnou ekostezku, která rozhodně zaujme i rodiče- na každém kroku totiž nabízí zábavné úkoly, otázky, hádanky, či hlavolamy k vyřešení a rozhodně patří mezi místa, kam se s dětmi budete často a rádi vracet.

Pokud ale půjdete napravo, ocitnete se v dětském ráji – amfiteátr, ve kterém si můžete poslechnout hudbu či pohádky, dřevěné chýše, prolézačky, provazové lávky, rozhledny, houpačky, lanovky, potrubní pošta a množství tabulí s pohádkovou tematikou. U lesního hřiště si u stánku za zvuků písní z nejznámějších pohádek můžete vychutnat třeba párek v rohlíku a limonádu. Lesopark si můžete projít i s kočárkem, trasa je tomu uzpůsobená.

 

kam s dětmi

 

 

A ještě poslední tip, kam s dětmi i bez dětí

Sklářská lokálka a Palmeho sklářská stezka

Hledáte-li pro sebe a své děti opravdu nevšední zážitek, rozhodně se musíte projet Sklářskou lokálkou z České Kamenice do Kamenického Šenova. Cesta dlouhá 5 km trvá přibližně 20 minut a nabízí parádní výhledy na Zámecký vrch i nádherné okolí. Na vzniku historické trati, která dříve vedla až do České Lípy, se podíleli hlavně místní průmyslníci. Opravdu nevídané je, že před vjezdem na nádraží, vláček zastaví a průvodčí musí ručně zastavit dopravu, aby vlak mohl přejet silnici I.třídy. Jedinou a zároveň konečnou stanicí je dolní nádraží v Kamenickém Šenově. Tomu dominuje obrovský komín patřící sklárně Jílek, jejíž huť stojí přímo u nádraží. V odstaveném vagonu Druhá kolej si můžete dát výbornou kávu či limonádu.

Pokud byste se rádi podívali do Sklářského muzea, dovede vás k němu zbrusu nová Palmeho sklářská stezka dlouhá 1,5 km, s řadou zastávek s informacemi v podobě QR kodů. Ke sklářské stezce je možné získat (v informačních centrech v Kamenickém Šenově a v České Kamenici, na nádraží, v motoráčku) pracovní list a je pochopitelně možné ji projít i bez dojezdu motoráčkem, na dolním nádraží totiž najdeme i parkoviště. Z Kamenického Šenova je možné dojet zpět do České Kamenice vláčkem (interval 2 hodiny) nebo po Meixnerově a Fuchsově stezce přes Prysk dojít pěšky. U druhé varianty je nutné počítat s časovou i fyzickou náročností (trasa zpět je asi 10 km).

Zaujalo vás něco? My doufáme, že ano! Vyrazte na výlet, užijte si čas strávený s dětmi a udělejte nám radost označením na sociálních sítích.

Další články

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.