Blog

Vše, co stojí za vědění v Lužických horách

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále
podstávkový dům v Lužických horách

Podstávkový dům – fenomén Trojmezí

Podstávkový dům je ojedinělý artefakt lidové architektury severních Čech, Německa a Polska. Nenajdete je nikde jinde na světě. I proto se oblasti Trojmezí přezdívá Krajina podstávkových domů. Jsou nepřehlédnutelné – roubenky s bílou vymazávkou, které jako by vypadly z učebnic historie.

Číst dále
desatero v přírodě

Desatero pobytu v přírodě

Máme tu duben, měsíc věnovaný přírodě a ekologii. Vždyť 6. duben patří celostátní akci Ukliďme Česko a 22. dubna zase oslavujeme Den země. Každý, kdo alespoň trochu miluje přírodu a zajímá se o dění okolo sebe, ať je to náhodný turista či „velkoměšťák“, by měl v první řadě znát pár jednoduchých pravidel, která pomohou uchovat krásu a jedinečnost naší přírody i pro budoucí generace. Příroda nepatří jen nám lidem, ale všem tvorům, rostlinám a horninám, které se v ní vyskytují.

Číst dále
velikonoce

3 tipy, co si na Velikonoce nenechat ujít

Velikonoce v letošním roce připadly na poetické datum – Velikonoční pondělí letos nebude jen o pomlázkách, ale taky o aprílových žertících. Nenavádíme, pouze informujeme. Pokud se chcete dozvědět něco málo o velikonočních zvycích a mnohem víc o zajímavých velikonočních událostech konajících se v Lužických horách, jste tady správně.

Číst dále
Úniková hra v knihovně

5+1 tipů, kde si užít zimu i bez sněhu

Lidové úsloví říká, že pokud únor honí mraky, v březnu budeme stavět sněhuláky. Pravda je, že zatím to v únoru opravdu vypadá spíš na ty mraky – to však neznamená, že by si člověk zimu nemohl užít i bez sněhové peřiny. My právě přicházíme s pěti a jedním tipem, kde si užít únor a nezalitovat, že je zima tak rozmarná.

Číst dále

Na jarní prázdniny do Lužických hor

Tlačenice ve známých horských střediscích není váš šálek čaje? Vyrazte k nám do Lužických hor užít si klidné prázdniny bez davů lidí, a když se zima umoudří, dojde i na zimní radovánky. Zalyžovat si tu můžete jak v menších rodinných areálech, tak vyrazit do čerstvé stopy. Tratí je tu tak akorát, abyste se neztratili, ani netlačili. Pokud se počasí nebude moc tvářit, přes pole se povalí potoky vody a do tváří bude studit mlha, můžete vyzkoušet zimní sporty uvnitř.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.