Desatero pobytu v přírodě

Máme tu duben, měsíc věnovaný přírodě a ekologii. Vždyť 6. duben patří celostátní akci Ukliďme Česko a 22. dubna zase oslavujeme Den země. Každý, kdo alespoň trochu miluje přírodu a zajímá se o dění okolo sebe, ať je to náhodný turista či „velkoměšťák“, by měl v první řadě znát pár jednoduchých pravidel, která pomohou uchovat krásu a jedinečnost naší přírody i pro budoucí generace. Příroda nepatří jen nám lidem, ale všem tvorům, rostlinám a horninám, které se v ní vyskytují.

Před výletem doporučujeme si nastudovat desatero pobytu v přírodě, které je univerzální – můžete se jím řidit v národním parku, přírodní rezervaci i běžném lese.

1. Výlety si plánujeme

Před vstupem do přírody (CHKO, NP i přírodní rezervace) je důležité se informovat místních pravidlech, omezeních, zákazech i doporučeních. Takhle si můžete naplánovat cestu, aniž byste třeba zabloudili.

2. Přírodu chráníme

Respektujte a ochraňujte přírodu. To znamená dodržovat zákazy vstupu a vjezdu, táboření, minimalizovat náš vliv na životní prostředí a odpustit si činnosti, které by mohly poškodit přírodní ekosystémy.

3. Respektujeme ostatní

V přírodě nejsme sami. Respektujte ostatní návštěvníky, místní obyvatele (a to včetně zvířat) a správce chráněných území. Dodržujte pravidla, vyhýbejte se konfliktům a zacházejte s ostatními lidmi s respektem a ohledem.

4. Zodpovídáme za svou bezpečnost

Každý z nás je zodpovědný za svou vlastní bezpečnost v přírodě. Připravte se na nečekané situace, vezměte s sebou dostatek vody, jídla, oblečení a jiných základních pomůcek podle toho, kam a na jak dlouho jdete. Mějte na paměti, že mobilní signál nemusí být vždy dostupný, a proto plánujte aktivity s rozvahou.

5. Co si přinesu, to si i odnesu

Zachovejte přírodu tak, jak jste ji našli. Choďte pouze po vyznačených trasách, nechávejte za sebou čisté a neporušené místo a vždy si s sebou odneste veškeré odpadky. Každý náš krok by měl mít minimální dopad na životní prostředí. Tady se hodí malý vylepšovák, který nezabere moc místa v batohu – berte si s sebou alespoň jeden igelitový pytlík, do kterého můžete uložit odpadky, které pak na vhodném místě vyhodíte. A pokud si chcete opravdu vylepšit karmu, postarejte se i o odpadky, které po cestě potkáte. 😊

6. Podílíme se na péči o přírodu

Příroda není jen pro nás, ale pro všechny tvory na této planetě. Podílejte se aktivně na péči o přírodu. To může zahrnovat účast na úklidových akcích, sledování a hlášení ohrožených druhů a vzdělávání se o významu ochrany přírody.

7. Vážíme si vodních zdrojů

Buďte šetrní k vodním zdrojům. V blízkosti vodních toků nepoužívejte mycí prostředky ani jiné chemikálie, a když už, použijte ty, které jsou šetrné k přírodě. Minimalizujte vypouštění odpadních vod a při táboření používejte přírodní zdroje vody s rozvahou.

8. Zachovávejme klid a ticho

Hluk může rušit nejen nás, ale také divoká zvířata. Respektujte klid a ticho přírody, zejména v chráněných oblastech a o nocích, kdy jsou zvuky ještě výraznější.

9. Chráníme ohrožené druhy

Buďte ohleduplní k flóře a fauně. Nehlaďte ani jinak neobtěžujte zvířata. Netrhejte zbytečně květiny ani plody, nelámejte větve stromů. Každý druh má svou roli v ekosystému a je na nás, abychom ho chránili.

10. Venku se chováme s rozumem

Pamatujte, že mezi tábořením a bivakováním je zásadní rozdíl – mezi to patří i rozdělávání ohňů. Na území CHKO je povoleno tábořit a rozdělávat oheň pouze na vyhrazených místech. Národní parky mají svá vlastní pravidla, které je nutné si předem zjistit. I při táboření na vyhrazených místech platí pravidlo nezanechat po sobě žádné stopy. Když už musíte vykonat potřebu, vyhlubte díru a tu pak pečlivě zahrabejte. Nenechávejte v přírodě povalovat ani vlhčené ubrousky, plínky či snad kapesníky.

K sepsání článku jsme se inspirovali pravidly chování, které sepsala Agentura ochrany přírody a krajinyCHKO Lužické hory. Na jejich stránkách ostatně najdete i podrobnější informace o aktuálních stavech naší krajiny.

Další články

co dělat se psem v lužických horách, panská skála

Pár tipů, co dělat se psem v Lužických horách

V minulém článku jste se od nás dozvěděli, kde v Lužických horách se čtyřnohým parťákem zažijete dobrodružství, který podnik vás i s pejskem přivítá s úsměvem nebo kam volat v případě nouze. Co dalšího můžete v Lužických horách společně zažít i jak strávit odpočinkový den si můžete přečíst právě teď.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.