Lázně Lužických hor v minulosti a dnes

Dneska jsou v Lužických horách lázně jen jedny – nebývalo to tak však vždycky.

Tak jako býval v minulosti sever Čech oblíbeným místem obchodníků, řemeslníků a králů, tak se později stal oblíbenou lokalitou turistů a dokonce i lázeňských provozů díky svému jedinečnému klimatu a ozonovitému ovzduší.

Trochu lázeňské historie

Cvikovské lázně

V severní části Cvikova, v Martinově údolí, nechal v polovině 19. století vybudovat místní učitel parní lázně, tehdy se jim říkalo „Ruské parní lázně“. Lázním se však nedařilo tak, jak si pan učitel představoval a lázně prodal. Nakonec se majitelkou stala Anna Niessnerová, která z nich vytvořila prvotřídní léčebný dům. Později jej odkoupily lokální nemocenské pojišťovny ve Cvikově, Rumburku, České Kamenici a Mikulášovicích a vybudovaly z něj dělnické rekreační a léčebné středisko. Pacienti se zde mohli regenerovat několika druhy léčivých koupelí včetně rašelinné či elektrické. Sto let po stavbě parních lázních vzniklo na protější stráni moderní sanatorium pro léčbu nervových onemocnění, ženských nemocí i nemocí oběhového systému. Koncem 40. let se sanatorium proměnilo v léčebnu tuberkulózních pacientů. V 90. letech sanatorium prošlo rekonstrukcí a dodnes se v něm úspěšně léčí pacienti s tuberkulózou a s respiračními onemocněními.

Na počátku 20. století však ve Cvikově vznikl ještě jeden léčebný ústav. V roce 1908 byl doslova přes kopec postaven ústav pro léčbu tuberkulózy u dětí. Ten stojí na skalním masivu pod Zeleným vrchem, na místě s téměř neuvěřitelným klimatem – fouká sem čistý vítr z Baltského moře, ve vzduchu se nedrží žádné škodliviny typu smog, plísně či prach, léčivé účinky místního čistého vzduchu ostatně pocítíte během pár minut. Ústav byl dokončen roku 1910, tehdy nesl název Český zemský jubilejní ústav pro skrofulosní děti. Dlouho se tu léčila tuberkulóza a ústav patřil k nejmodernějším ve střední Evropě. Běhm 2. světové války sloužily budovy ústavu jako německý vojenský lazaret. Výskyt tuberkulózy stagnoval v 60. letech a tak se z ústavu stala léčebna pro nespecifická onemocnění plic a horních cest dýchacích.  A takto dětská léčebna úspěšně funguje dodnes, ukrytá v lesoparku o rozloze 9 hektarů nedaleko slavné křížové cesty.

Lázně v Chotovicích

První písemná zmínka o Chotovicích pochází z poloviny 15. století, místní lékař a rodák Dr. Franz Hantschel přisuzuje vznik Chotovic do souvislosti se založením nedalekého skalního hradu Sloup. A právě tady stávaly druhé nejstarší lázně Lužických hor.

V roce 1838 vybudoval naproti místnímu hostinci statkář Johann Wenzel Helzel vybudoval lázně – k léčbě využíval pramen z nedalekého Červeného rybníka v Pihelu. Pramen obsahoval železitou a rašelinnou vodu, která se využívá k léčbě revamtismu a bludničky (chudokrevnosti). Na počátku lázně sestávaly z šesti kabin, později Helzelův syn lázně upravil a rozšířil – vznikla zde restaurace, ubytovací dům i lesopark s trpaslíky. Pacienti se mohli koupat v rašelinných lázních. Chotovické lázně sloužily až do konce 2. světové války.

Novoborské lázně

Lázně mělo i ve své době jedno z nejvýznamnějších měst Lužických hor – Nový Bor. Parní a vanové lázně stávaly na Nádražní třídě, založil je František Fluch roku 1882 a fungovaly až do 1. světové války. Nové lázně byly postaveny podle návrhu architekta Maximiliana Dittricha v Schillerově ulici roku 1910 a nazývaly se „Císařké jubilejní lázně“.  Tak byly pojmenovány k 60. výročí vlády Františka Josefa I. a umožnily tak Novému Boru se stát jediným severočeským městem s moderními lázněmi. Dnes už lázně samozřejmě nefungují, ale v jejich prostorách vzniklo komunitní a jógové centrum Jedno • duše • lázně a obchůdek Mýdlárna Koukol.

Termální lázně v Chrastavě

Nejnovější lázně najdete v Chrastavě – postaveny byly v roce 2012. Měly sloužit jako velkolepé veřejné termální lázně ne nepodobné těm v Budapešti s minerální vodou ohřívanou až na 36°. Hostům měla být k dispozici vířivka, sauna, pára, hammam, jeden vnitřní a dva venkovní bazény. Měla zde stát i víceúčelová aréna s bazénem pro děti a sálem pro konání kulturních a společenských akcí. Krátce po dostavbě 1. etapy lázně propadly insolvenci a dnes opět nejsou v provozu.

Kam do lázní dnes?

Lázně Kundratice

Lázně Kundratice vznikly na úpatí Ještědsko-kozákovského hřbetu už v roce 1881 a tak se řadí mezi jedny z nejstarších lázní v České republice. Okolí Osečné je bohatým zdrojem sirnoželezité slatiny. Na začátku byly dvě vany s rašelinnými koupelemi, později patřily kundratické lázně mezi nejmodernější v Čechách. Dnes jsou léčebné procedury zaměřeny na pohybové ústrojí, místní podnebí příznivě ovlivňuje i působení cukrovky a vysokého krevního tlaku.

Můžete si užít plnohodnotný pobyt v lázeňském areálu s třemi ubytovnami i restaurací s živou hudbou. Zrehabilitovat se můžete při slatinných zábalech, perličkových či kosodřevinových koupelích až po plynopunkturu a elektroléčbu.

lužan wellness

JM Clinic na Farmě Hvozd

Příjemně zrehabilitovat, odpočinout si a taky se zkrášlit – to všechno můžete na Farmě Hvozd v Krompachu, jejíž součást je také JM Clinic, která nabízí fyzioterapii, rehabilitace či estetickou medicínu.

Farma Vysoká

Příjemné wellness si můžete dopřát i nedaleko Chrastavy – kromě projížďky na koni si můžete skočit do finské sauny, na aromatickou masáž nebo do teplé vířivky.

Resort Malevil

Wellness nabízí i golfový resort Malevil – od sauny přes venkovní vířivku až po masáž golfovým víčkem.

Wellness hotel Lužan

Saunu, masáže i solárium si můžete dopřát také v centru Rumburka ve Wellnes hotelu Lužan.

Další články

co dělat se psem v lužických horách, panská skála

Pár tipů, co dělat se psem v Lužických horách

V minulém článku jste se od nás dozvěděli, kde v Lužických horách se čtyřnohým parťákem zažijete dobrodružství, který podnik vás i s pejskem přivítá s úsměvem nebo kam volat v případě nouze. Co dalšího můžete v Lužických horách společně zažít i jak strávit odpočinkový den si můžete přečíst právě teď.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.