4 skrytá filmová místa v Lužických horách

4 krásná místa, která kamerám zůstávají stále utajena. Vy je teď můžete navštívit a podívat se na ně z úplně nového úhlu.

Rumburk

Jen těžko byste hledali skrytější, a přitom tak známé filmové místo, jako je Rumburk. Malá Paříž, jak se mu přezdívalo na počátku 20. století – v dobách své největší slávy to bylo město s rozvinutým průmyslem, plné výstavních obchůdků a restaurací. Rumburk je také městem, kde stojí jedna z nejzásadnějších evropských církevních památek – rumburská Loreta a také se stal dějištěm jednoho z nejdůležitějších milníků v naší historii, který předznamenal vznik Československé republiky – Rumburské vzpoury. Ta se odehrála 21. května 1918 v kasárnách v Rumburku – z počátečních 65 mužů se nakonec stalo 700 protestujících. Jedním z důvodů vzpoury byla nedostatečná zásobovanost, nevyplácení žoldu a šikana ze strany důstojníků Rakousko-Uherské armády…no a taky nechtěli do války.

I proto v 60. letech vznikl film Hvězda zvaná Pelyněk, odehrávající právě v Rumburku a pokoušející se o zmapování cesty ke vzniku myšlenky na vzpouru. O tom, jak se liší filmová fikce od historické reality se můžete dozvědět víc zde. Ve filmu uvidíte rumburské reálie, některé z nich jsou rozpoznatelné do dnes – třeba náměstí Lužické s barokním morovým sloupem, který zde stojí dodnes a kde stála ve filmu Vinárna U Růže severu. Film herecky obsadili Jiřina Bohdalová, Jan Tříska, Jiří Sovák či Radoslav Brzobohatý. Dnes se film poněkud ztrácí v množství filmových pásků, ale v Rumburku si nejen díky němu stále připomínají důležité výročí Rumburské vzpoury.

Osečná

V množství podještědských obcí se poněkud ztrácí, ale přesto stojí za pozornost. Osečná, městečko s výhledem na Ještěd, kousek od České Dubu a Chrastavy. Naštěstí si Osečné všimli filmaři, a tak sem mohl zasadit část filmu Ztraceni v Mnichově s Martinem Myšičkou. Film, který s nadsázkou vypráví o mnichovském komplexu, který si v sobě nesou generace Čechů. Zajímavostí je, že až je v okolí Osečné a poblíž hranic nepočitatelně řopíků, ve filmu byla poněkud ironicky použita filmová rekvizita řopíku z jiného filmu. Osečnou můžete zahlédnout třeba na záběrech ze hřbitova, kde kráčí Martin Myšička s papouškem na rameni.

čertova zeď osečná, skrytá filmová místa

Jiřetín pod Jedlovou

Jiřetín pod Jedlovou je jedním z takových skrytých pokladů Lužických hor. Hornické městečko obklopené lužickými sedmistovkami, s podstávkovými domy v centru města a božskou Křížovou cestou vinoucí se nahoru. Je až s podivem, jak dlouho trvalo filmařům, než si jí všimli…. Nebo se jen snažili se k ní zachovat s jakousi bohorovnou úctou? Ať tak či tak, jistě neurazí, že se na půdě křížové cesty v Jiřetíně pod Jedlovou odehrála filmová verze nejznámější české balady Máj Karla Hynka Máchy. Režie i kamery se v tomto případě ujal F. A. Brabec. Křížovou cestu můžete rozpoznat v záběrech z cesty poutníků.

Křížová cesta se také objevila v epizodní roličce v seriálu Příkopy, který navazuje na seriály Náves a Náměstíčko. Konkrétně ji můžete rozpoznat ve třetí epizodě s názvem Garáž, při vážné rozmluvě Ljuby Skořepové s Pavlem Novým.

Na počátku Křížové cesty bylo sedm bratrů přinuceno si vybrat mezi katolictvím nebo opuštěním země. První noc po odchodu se jim ve snu zjevil Spasitel a kynul jim, aby se vrátili zpět. A tak rozhodli, že se vrátí nejmladší z nich a stane se katolíkem. Byl nemocný do chvíle, kdy na svém pozemku, na Křížové hoře, nechal postavit krucifix, u kterého se pomodlil. Jeho modlitby byly vyslyšeny a byl zázračně uzdraven. Křížová hora se tak stala slavným místem, kam putovalo za uzdravením mnoho trpících. Nedlouho poté tedy nechal na vrchu místní farář Gottfried Liessner vybudovat zastavení a kapli. No a odtud už to byl jen krůček k dnešní podobě Křížové cesty.

Rynoltice

Rynoltice asi nejvíc proslavilo mýdlo s Jelenem, které vzniklo právě v téhle malé podještědské vesničce. Taky je tu typické nádraží z pálených cihel Severočeské transverzálky, které vyhrálo před lety cenu za nejhezčí nádraží. Součástí Rynoltic je také Jítrava a její div – Bílé kameny. 

Víc než nádraží a jeleni však zaujal filmaře místní hřbitov. Nad ním se na několikametrovém skalním suku vyjímá novogotická kaple manželů Prokopových, v jejíž útrobách se skrývá i rodinná hrobka. Tenhle výjev jako z mýtických bájí by mohl znít povědomě milovníkům Karla Plíhala a Jarka Nohavici. Přesně na tomto hřbitově se totiž ve filmu Rok ďábla odehrál zinscenovaný pohřeb Karla Plíhala.

Další články

co dělat se psem v lužických horách, panská skála

Pár tipů, co dělat se psem v Lužických horách

V minulém článku jste se od nás dozvěděli, kde v Lužických horách se čtyřnohým parťákem zažijete dobrodružství, který podnik vás i s pejskem přivítá s úsměvem nebo kam volat v případě nouze. Co dalšího můžete v Lužických horách společně zažít i jak strávit odpočinkový den si můžete přečíst právě teď.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.