3 tipy, co si na Velikonoce nenechat ujít

Velikonoce v letošním roce připadly na poetické datum – Velikonoční pondělí letos nebude jen o pomlázkách, ale taky o aprílových žertících. Nenavádíme, pouze informujeme. Pokud se chcete dozvědět něco málo o velikonočních zvycích a mnohem víc o zajímavých velikonočních událostech konajících se v Lužických horách, jste tady správně.

Velikonoce ve zkratce

Dodržování velikonočních zvyků by podle všeho mělo být cestou ke šťastnému a spokojenému životu, stačí se jen ve Škaredou středu nekabonit, v Zelený čtvrtek se nacpat zelenou zeleninou – to aby totiž člověk zůstal dlouho zdráv a mohl na Velký pátek vyrazit do lesů hledat jeskyně s ukrytými poklady, které se v tento den otevírají. Ať už poklad najdete či nenajdete, na Bílou sobotu si s dětmi zahrajte čamrdy – jednoduchou hru, ve které hádáte, jak váš soupeř rozmístil knoflíky, které zakrývá rukama.

Na Boží hod si pořádně odpočiňte a načerpejte síly na Velikonoční pondělí, kdy obcházejí koledníci s pomlázkou, na kterou jim děvčata přivazují stuhy. Mimochodem, věděli jste, že každá barva stužky má svůj vlastní význam? Červená znamená lásku, modrá naději, zelená sympatie a žlutá zase odmítnutí – tak pozor na to, co komu přivazujete na pomlázku.

Pokud si chcete zkrátit čekání na Velikonoční pondělí, ale přitom chcete nasát trochu té pravé sváteční atmosféry, jistojistě vás potěší následující 2 tipy.

Pašijové hry v České Lípě

Na Velký pátek 29. března vyrazte do České Lípy na Vodní hrad Lipý. Letos je to 20 let, co se v České Lípě obnovila tradice hraní pašijových her a tak se letošní ročník ponese v oslavném duchu. První pašijové hry se v České Lípě odehrály už kolem roku 1630, tuto křesťanskou tradici ukončila až bramborová válka v roce 1757. Do obnovení pašijových her na Vodním hradě Lipý patřily mezi poslední na Českolipsku ty, co se sehrály v Mimoni krátce po 2. světové válce.

Pašijové hry na Vodním hradě Lipý začnou 29. března od 13 hodin koncertem středověké hudby v podání kapely Řemdih, můžete zde dokonce vyzkoušet dobové občerstvení.

Velikonoce v Sasku

Na Boží hod velikonoční se zase můžete vydat k sousedům do saského Ostritz, kde se koná již přes 300 let velkolepá semínková jízda. Na osmdesát jezdců v černých cylindrech na nádherně vyzdobených koních povede průvod z cisterciáckého kláštera St. Marienthal na náměstí v Ostritz. Průvod doprovází dechová hudba a kněží, kteří po cestě na různých zastaveních oznamují velikonoční modlitby a požehnání. Jde o zážitek vskutku monumentální a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít.

Semínková jízda začíná v neděli 31. března ve 13 hodin u katolického kostela v Ostritz a zakončena bude v 16 hodin na náměstí.

Velikonoce na zámku

Speciální velikonoční prohlídky si také připravili na hradech a zámcích. Své brány otevřenou už 28. března a návštěvníci si budou moci prohlédnout velikonočně vyzdobená sídla šlechty – na Lemberku je nachystána ukázka velikonočních zvyků – návštěvu Lemberku si můžete zpříjemnit výletem po okolí. Na Grabštejně se zase chystají víkendové velikonoční dílničky pro děti a Benešov nad Ploučnicí vás okouzlí velkolepou sváteční výzdobou.

 

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.