5 tipů na filmová místa, která nesmíte minout

Představujeme nejznámější filmová místa v Lužických horách a Podještědí. Některá vás nepřekvapí, o některých jste možná neměli ani tušení, že je celou dobu znáte ze svého oblíbeného filmu.

filmová místa panská skála

Panská skála

Nejznámější filmové místo Lužických hor nesmí chybět v žádném seznamu. Nejen, že Panská skála v Kamenickém Šenově nabízí nejkrásnější západy slunce, ale také nabízí pohádkové pokoukání. Taky se zde ne náhodou natáčelo několik mnoho pohádek. Mezi tu nejznámější bezpochyby patří Pyšná princezna. Mezi Panskou skálou a přilehlým jezírkem najdete místo, kudy Krasomila s princem Miroslavem utíkali před strážemi. Stejnou cestou kráčí princezna Agnes za Magnusem v pohádce O Janu a podivuhodném příteli, který má sídlo přímo v Panské skále.

Hned při pohledu z hlavní silnice můžete zase rozpoznat horu, na které nezapadá slunce ve filmu Hodinářův učeň. A na stejném místě zahání Lukáš bičem vlky v pohádce Zvon Lukáš. Jezírko u Panské skály se také objevilo ve filmu Mladý muž a bílá velryba podle románu Vladimíra Párala. Tady se jezírko stalo výletním místem Břéti a Edity. Další pohádkou, ve které Panská skála sehrála zásadní roli při cestě za štěstím se stala německá Světlo lásky s Evou Vejmělkovou v hlavní rolu.

Pusté kostely & Pekelné dolyfilmová místa pusté kostely s čerty nejsou žerty

Trháky v Pekelných dolech

V údolí říčky Svitavky nedaleko Lindavy stojí hned několik zajímavých uměle vytvořených jeskyní. Mezi tu nejkontroverznější patří podzemní továrna Nautilus, která je dnes známa spíš pod názvem Pekelné doly a motorkářským klubem, který v ní sídlí. Za druhé světové války se zde vyráběly gyroskopy, po válce o podzemní továrnu zájem nikdo neprojevil, dokud se tu neusídlil motoklub Pekelné doly. Nautilus si zahrála třeba v Princi Kaspianovi či v historickém fantasy Solomon Kane.

Skrytý podzemní náhon

Nedaleko odtud se nachází podzemní náhon, který přiváděl vodu do místní zrcadlárny – ten také patří mezi oblíbená místa filmařů – třeba loupežníci  z pohádky Nejkrásnější hádanka tu ukryli svůj poklad. Skrýš podzemní náhon sehrál i v pohádce Princezna a písař. Náhon je dlouhý 300 metrů a nepřístupný – nejlépe si ho prohlédnete právě v pohádkách.

Rozhodně ne Pusté kostely

Trojúhelník pískovcových komnat uzavírá bývalý lom Pusté kostely. Velkolépá jeskyně protkaná sloupy připomíná antické chrámy, na božskosti jí dodává i reliéf Krista vytesaný před vstupem do Pustých kostelů. Že vám jsou Pusté kostely povědomé? Aby ne, vždyť právě koukáte přímo do Pekla z pohádky S čerty nejsou žerty. Představte si trochu šero, sem tam ohníček a už můžete čekat na Dorotu Máchalovou.

S čerty nejsou žerty ale není jediná pohádka, která objevila kouzlo Pustých kostelů – svůj domov tu objevila Paní Víl z pohádky Kovář z Podlesí, spadl sem Matouš Ruml jako Janek v Princezně a písaři a vězením se staly pro Jana Dolanského v pohádce Nejkrásnější hádanka. Zabrousíme-li trochu do současnosti, možná v Pustých kostelech poznáte doupě Kozlopíra ze seriálu To se vysvětlí, soudruzi.

Zámek Lemberk (nebo spíš Kostka?)

Na piedestalu nad Jablonným v Podještědí shlíží na město renesanční zámek Lemberk, který se v posledních letech stál hitem filmařů. Od pohádek až po kriminálky. V nedávné době ho proslavila hlavně role hradu Kostka v sérii o Poslední aristokratce. Sic je Lemberk oblíbený hlavně pro své okouzlující interiéry a exteriéry, filmovou roli dostal i lemberský mobiliář – a to ve filmech Jana Wericha Císařův pekař a Pekařův císař.

Kromě komediálních rodinných filmů se na Lemberku točily i pohádky – namátkou Čert ví proč, Tajemství staré bambitky a Zvon Lukáš. Lemberk se objevil i v historickém filmu Liselotte Falcká či v seriálu Místo zločinu Plzeň. Malou roli si střihl i ve francouzském dramatu Adolphe či v německém Das Siebte Foto.

Sloup v Čechách

filmová místa hrad sloup Okouzlující vesnička, kterou nejvíce proslavil skalní hrad Sloup, hrad vytesaný do skalního suku, který se tyčí nad obcí. Tajemné pískovcové skály odedávna působí tajemnými silami, které jen znásobuje množství do nich vytesaných nápisů, jeskyní a všemožných komnat. Ve skalním hradu Sloup jsou to hlavně takzvané Rytířské schody, které asi nejvíc proslavila pohádka S čerty nejsou žerty – tady schody pozbyly rytířskost a staly se z nich schody vedoucí do pekla.

V pohádce Z pekla štěstí se z nich zase stal vstup do úkrytu kradeného dračího vejce. Pro prince Jaromíra v pohádce Anička s lískovými oříšky zase schody představovaly cestu do Království víl. A v Malé mořské víle schody vedly k Mořské čarodějnici. Ve skalním hradu se točila i pohádka Princezna a písař, v té se ale neobjevily ony slavné schody, nýbrž kaple vytesaná do skály – tady představovala vězení.

Nejen hrad se zalíbil filmařům

Konkrétně sloupská fara se zalíbila filmařům. A představila se veřejnosti v kriminálním seriálu Zločiny Velké Prahy. V díle nazvaném Loutkohra vyšetřuje Jaroslav Plesl vraždu chlapce, který chodil do školy, kterou představovala právě fara ve Sloupu. V epizodě se také objeví sousoší Kalvárie, které stojí na náměstí TGM ve Sloupu v Čechách.

Severní Čechy učarovaly také Věře Plívové-Šimkové, která zde natáčel film Jak se točí Rozmarýny o natáčení filmu. Jednou z filmových lokací se stal i Sloup v Čechách – konkrétně okolí kaple sv. Jana Nepomuckého, kde v lipové aleji Dagmar Havlová domlouvá jednomu z herců.

Český dub

Město s bohatou historií stojící na úpatí Ještědu patří také mezi populární natáčecí lokace. Nejoblíbenějším místem pro natáčení filmů je v Českém dubu bezpochyby Blaschkova vila. Novorenesanční stavba, která bývala domem významného textilního podnikatele Conrada Blaschka, je dnes památkově chráněná a sídlí v ní Podještědské muzeum a knihovna. Zřejmě díky svému interiéru, který stále vyvolává atmosféru zámožných továrníků 19. století, kteří zde nad sklenkou koňaku a s doutníkem v ruce domlouvali obchody, zatímco mezi koženými křesly pobíhaly jejich potomci, dostala vila takřka monopol. Jen v poslední době se tu natáčela epizoda Zločinů velké Prahy, Mordparty, Atentátu, zavítali sem dokonce i novodobí Bakaláři a objevila se při svatbě v seriálu Náhrdelník.

Český dub světový

Zajímavou roli dostal Český Dub ve filmu s Robertem Carlylem v hlavní roli Hitler: Vzestup zla. Snímek, který sleduje cestu Adolfa Hitlera od mládí až po diktátora, jak ho známe dnes. Blaschkova vila si zde zahrála nové bydliště nacistického důstojníka Ernsta Röhma. Jako domov německé rodiny se vila objevila i ve filmu Tenkrát v ráji – tady představovala domov horolezce Heinricha, kamaráda horolezce Josefa Smítky, podle jehož životního příběhu byl film natočen.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále
podstávkový dům v Lužických horách

Podstávkový dům – fenomén Trojmezí

Podstávkový dům je ojedinělý artefakt lidové architektury severních Čech, Německa a Polska. Nenajdete je nikde jinde na světě. I proto se oblasti Trojmezí přezdívá Krajina podstávkových domů. Jsou nepřehlédnutelné – roubenky s bílou vymazávkou, které jako by vypadly z učebnic historie.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.