Kam vyrazit v Lužických horách, než se zamknou brány na zimu

Září je ideální dobou na návštěvu hradů a zámků – ještě je příjemné teplo, ale listí už se začíná barvit lehce do žlutá a do zámeckých zahrad ptačí trylkování vábí podzim… Přinášíme vám 6 tipů na místa, jejichž návštěvu před zimní sezónou rozhodně nesmíte vynechat. Ať už pro to, že v zářijovém vánku si na vrcholku gotické věže budete připadat jako v pohádce nebo proto, že se některá místa na čas uzavřou…

Zámek Lemberk

Gotický hrad ze 13. století se během času změnil v pohádkový zámek s barokní štukovou výzdobou, pověstmi opředeným bajkovým sálem s kazetovým stropem a bohatou filmovou historií. Z původního hradu zůstala věž s gotickým jádrem – překonáte-li úzké schody, odvděčí se vám krásným výhledem na Lužické hory. Lemberk je úzce spjat se svatou Zdislavou a upomínky na její přítomnost na zámku naleznete téměř na každém kroku. Nakoukněte do Zdislaviny světničky a osvěžte se u Zdislavina pramene, který má údajně léčivé účinky, nebo navštivte některou z atraktivních výstav přímo na zámku. Zámek Lemberk můžete navštívit do konce října.

 

Podještědské muzeum

Neorenesanční Blaschkova vila v Českém Dubu skrývá unikátní muzeum Podještědí. Kromě interesantní architektury muzejní budovy se zde nachází rozsáhlé sbírky s tématikou historickou, národopisnou i uměleckou. Místní soubor pozůstalosti spisovatelky Karoliny Světlé patří k vůbec nejobsáhlejším literárně-historickým souborům v Čechách, připomenout si můžete i spojení Českého Dubu s Bedřichem Smetanou. Vskutku výjimečnou expozici tvoří gotická šablonová technika s originální zdobenou skříní z 15 století. Nejvýraznější součástí muzejní expozice je však Johanitská komenda, ztracená a znovu objevená. Neskutečnou stavbu si díky chystající se rekonstrukci můžete projít jen v omezeném režimu, avšak neváhejte – zanedlouho se Komenda uzavře na dlouhé dva roky. Podještědské muzeum můžete navštívit v průběhu září, své dveře veřejnosti uzavře od října do března.

Zámek Benešov nad Ploučnicí

Do konce října můžete navštívit i zámky v Benešově nad Ploučnicí. Zámky? Ano, jsou tu totiž hned tři, a to jen na pár metrech čtverečních. První zámek zde v 16. století vybudoval šlechtický rok Salhausenů – nejdříve vznikl tzv. Horní zámek, později Dolní zámek. Černínský zámeček vznikl až mnohem později, ve století 19. Horní i Dolní zámek se díky své krátké historii úspěšně vyhnuly módním přestavbám, a tak je dnes můžete vidět v téměř původní podobě – ve stylu saské renesance, která se zrodila z přerodu vladislavské gotiky a renesance. Okouzlující exteriéry v čele se sochou Tritona na náměstí doplňují interiéry vracející člověka do doby před několika staletími. Pro fajnšmekry je ve Wolfově paláci nachystána výstava historických hodin.

Hrad Grabštejn

Hrad nebo zámek? Zámek nebo hrad? Dlouhá historie se na Grabštejně silně podepsala – ať už jde o časté střídání majitelů a s tím spojené přestavby či přírodní katastrofy. Z původní pohraniční pevnosti z 13. století se do dnešních dnů dochovala jen bergfritová věž – dnes si z ní můžete dopřát krásné výhledy na krajinu Čech, Polska i Německa a v přízemí se zase potěšit výstavou v galerii Věž. Zbytek hradu je v dnešních dnech renesančním zámkem, který po letech rekonstrukcí a oprav nabízí několik prohlídkových okruhů – kromě toho základního je to třeba i dětská prohlídka nebo prohlídka jedinečné kaple svaté Barbory, která je tím nejcennějším, co na Grabštejně najdete. Unikátním je i Veterinární muzeum s vojenskými polními soupravami, které je jediné v ČR a má přímou spojitost s Grabštejnem – v podhradí má totiž kynologické výcvikové středisko Armáda ČR. Prohlídky na Grabštejně jsou možné do konce října.

Skalní hrad a poustevna Sloup

Hrad tyčící se nad Sloupem v Čechách je nezpochybnitelnou dominantou severních Čech, místem s geniem loci, který ve vás při návštěvě vyvolá povědomé pocity… To asi proto, že jste ho už minimálně jednou zahlédli v nějaké pohádce. Historie osidlování Sloupu sahá až do dávných časů 4000 let před naším letopočtem, přesto však převážná většina staveb, vytesaných světnic a pozůstatků dob minulých, které zde uvidíte, spadá hlavně do doby okolo 17. století – původní stavby byly víceméně nahrazeny těmi novými. Interiéry jsou bez vybavení a přes to, nebo právě proto, z nich sálá neuvěřitelný duch tamního místa. Tamní kaple ožívá přes léto rozličnými hudebními vystoupeními. Tajemná postava s dalekohledem, která je při příchodu vidět, je poustevník Samuel, který dohlíží na Sloup a jeho okolí. Zručná práce s kamenem je vidět nejen na skalním suku, na kterém hrad stojí, ale i v přilehlém okolí, kde se nachází fascinující jeskyně. Skalní hrad můžete navštívit do konce října.

Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově

Zimní přestávka ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově začíná až v prosinci. Do té doby máte možnost si prohlédnout výstavu k výročí 100 let sklářského muzea a 200 let od založení sklářské firmy J. &. L. Lobmeyr. Muzeum v Kamenickém Šenově se specializuje hlavně na ryté a broušené sklo, které zde má bohatou tradici. Ať už mluvíme o Mezinárodním sympoziu rytého skla, které se zdá koná, nebo o výstavních exemplářích z nejstarší sklářské školy, která stojí právě v Kamenickém Šenově. Vždyť Kamenický Šenov je město skla křišťálových a ověskových lustrů. Kromě mapování historie zdejšího sklářského průmyslu zde najdete také několik exkluzivních kousků, třeba skleněnou židli, kterou pro indického mahárádžu vyrobila místní sklárna Elias Palme.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.