Cestujte Lužickými horami 5x jinak

Věděli jste, že je v Česku tolik aut, že na každého z nás připadne jedno a půl? Ale nebojte se, přednáška teď nepřijde– naopak přijde pozvánka na příjemně strávený čas v motorových vozidlech. Veřejná doprava totiž do Lužických hor dorazila už před mnoha a mnoha lety a nám přijde příhodné si jí teď připomenout 😊

Začíná léto a s ním i sezóna velkolepých výletů, sluníčka zlepšujícího náladu, rozkvetlých luk i osmělené zvěře. A s tím přichází i potřeba cestovat – a právě proto vám přinášíme několik tipů, jak se dopravovat po Lužických horách. Zkuste vyměnit auto za autobus nebo za vlak a zavzpomínat na časy školních výletů. Vždyť čaj v termosce a řízek s chlebem nikde nechutná tak dobře, jako právě v kupé ve vlaku. Kromě pocitu nostalgie tím taky trochu přispějete planetě a ulehčíte peněžence. V Lužických horách totiž funguje program Euro-Nisa Ticket, který přináší zlevněné jízdné jak v Libereckém kraji, tak i ve vybraných regionech Polska a Německa.  Kombinovat můžete vlaky i autobusy. Navíc tu máme i speciální linky třeba pro cyklisty. A všechny tyhle spoje vám nabízejí skvělé výlety v našem neobjeveném koutku země.

Cyklobus Česká Lípa – Panská skála – Jetřichovice

Během jednoho cyklovýletu můžete objevit největší lákadla Lužických hor i sousedního Českého Švýcarska. Od sklářských velkoměst Nového Boru a Kamenického Šenova přes Panskou skálu až po údolí říčky Kamenice.

Cyklobus Liberec – Osečná – Stráž pod Ralskem – Mimoň

Víkendový cyklobus vás proveze zvlněnou krajinou romantického Podještědí, múzou spisovatelky Karoliny Světlé, kde můžete podél řeky Ploučnice objevovat okolí lázeňských měst Osečná a Hamr na Jezeře či Stráž pod Ralskem.

Linka Krompach – Cvikov – Lindava – Sloup v Čechách – Nový Bor – Polevsko

Turistický autobus z Krompachu, malé vesnice ležící na úpatí Hvozdu, oplývající ukázkovou lidovou architekturou – sem se určitě vyplatí zajet autobusem, protože s autem tu spíš nezaparkujete než zaparkujete 😊 Tady můžete navázat na Pivní stezku i křehké dědictví Lužických hor a zároveň neminete jedno z největších lákadel – Skalní hrad Sloup.

Kamenický motoráček – Sklářská lokálka

Historický vláček vedoucí po části obnovených kolejí Sklářské lokálky z České Kamenice do Kamenického Šenova. Projeďte se Hurvínkem po stopách sklářského řemesla.

Lužickohorský rychlík – Praha – Mikulášovice

Z Prahy až do Lužických hor? To není sen, ale realita. Několika hodinová vyhlídková jízda „Zamračenou“ s historickými kupé i barovým vozem. Z Prahy přes Českou Lípu, Nový Bor, Jedlovou, Chřibskou, Krásnou Lípu až do Mikulášovic.

Bližší informace a jízdní řády najdete tady a tady.

 

Další články

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.