TOP 11 Lužických hor

Skalní hrad Sloup

Ikonický skalní hrad, který stráží Lužické hory i České Středohoří.

Skalní hrad Sloup je na první dobrou úplně nepřehlédnutelný. V nížině mezi Českou Lípou a Novým Borem vyrůstá pískovcový skalní suk. A na jeho vrcholku stojí hrad, poustevna a další skalní objekty. Výlet do Sloupu tak trochu připomíná pohádku – překročíte pomyslnou hranici a ocitnete se v úplně jiném světě. Hrad ze 14. století by měl navštívit každý – obdivovat lidskou zručnost i vzpomínat na slavné pohádky, které se zde natáčely.

skalní hrad sloup top lužických hor

30 metrů vysoký pískovcový skalní pískovcový suk tyčící se nad Sloupem v Čechách nese na svém vrcholu skalní hrad ze 14. století. Podle archeologických nálezů však býval skalní suk a jeho okolí osídlen už v době kamenné – tehdejší hradiště se nedochovalo a upřímně se toho moc nedochovalo ani z novějšího hradu. Zachované však zůstaly do skály vytesané různorodé místnosti a také několik síní na vrcholu. Kromě toho na vrcholu najdete i křížovou cestu, poustevnické cely a Kalvárii vytesanou do skály a vytvořenou z barevné kamenné mozaiky. Populární jsou i rytířské schody, které může znát třeba z pohádky S čerty nejsou žerty.

Za svou historii vystřídal hrad Sloup desítky majitelů, mezi nimi byl třeba knížecí rod Kinských nebo loupeživý rytíř Mikeš Pancíř ze Smojna. V 17. století bohužel hrad dobyla a vypálila švédského vojska, a tak dnes už známe pouze novější podobu hradu.

V 18. století žili v poustevně na hradě 4 poustevníci, jedním z nich byl i optik a zahradník Samuel Görner, jehož osobností je Sloup v Čechách protkán dodnes. Například jeho socha stojí na ochozu a vyhlíží s dalekohledem v ruce.  Ve skutečnosti je to replika původní sochy, kterou rozstříleli Prusové v 19. století. Také v nedalekém skalním městě stojí Samuelova jeskyně, kterou Samuel v minulosti obýval. Kromě toho je skalní město ve Sloupu plné zajímavých skalních útvarů, které stojí za povšimnutí – ostatně jejich návštěva se dá spojit s návštěvou hradu.

skalní hrad sloup top lužických hor

K hradu se dá přijet autem – přímo pod hradem je placené parkoviště. Také se do Sloupu dá dojet autobusem, ten jezdí ze Zákup, z Nového Boru, České Lípy nebo Jetřichovic.

Hrad není bezbariérový, tudíž se tam nedostanete ani s kočárkem. Drobné občerstvení je přímo pod hradem.

Další TOP místa

Sklárna Ajeto

Tradiční sklárna Lužických hor s atmosférou, ve které si budete hned chtít fouknout do sklářské píšťaly.

Johanitská komenda

Už jste slyšeli příběh o tom, jak byla komenda objevena?

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.