10 nejkrásnějších západů slunce

Všední a přitom tak neuvěřitelná záležitost. Krásný pohled odkudkoliv, odněkud však opravdu nezapomenutelný. Sepsali jsme pro vás pár bodů, známých či méně známých, odkud východ nebo západ opravdu musíte vidět! Připravte si batohy a foťáky, vyrážíme za 10 nekrásnějšími…

Kam za nejlepšími instaúlovky východů a západů slunce

Všední a přitom tak neuvěřitelná záležitost. Krásný pohled odkudkoliv, odněkud však opravdu nezapomenutelný. Sepsali jsme pro vás pár bodů, známých či méně známých, odkud východ nebo západ opravdu musíte vidět! Připravte si batohy a foťáky, vyrážíme za 10 nekrásnějšími…

Panská skála

Panská skála, nebo také „Varhany“, jak se jí přezdívá podle čedičových píšťal uspořádaných podle velikosti, se tyčí v obci Prácheň, součásti Kamenického Šenova. Nenechte se odradit obřím parkovištěm přímo pod skálou a počkejte si na chvíli, kdy bude skála vylidněná. Vězte, že ten moment, kdy se první sluneční paprsky začnou dotýkat píšťal na vrcholu jen tak nezapomenete.

Jedlová

Třetí nejvyšší vrchol Lužických hor, jemuž na hřbetě spočívá „rozhledna s korunkou“ s jedním z nejkrásnějších kruhových výhledů v Lužických horách. V zimních měsících můžete výlet naplánovat tak, že západ slunce uvidíte z rozhledny (ta má otevřeno do 18 hodin). V létě, s pozdějším západem, se tahle možnost sice vytratí, za to se můžete tou krásou pokochat cestou nebo zpod rozhledny.

Střední vrch

Nenápadný kopec ukrytý mezi Pryskem a Českou Kamenicí nabízející ohromující kruhový výhled. Dohlédnete odsud na Klíč, Hvozd, Zámecký vrch, Českosaské Švýcarsko i Grosser Winterberg. Ať už jde o západy, východy či slunce v pravé poledne, kouzlem okamžiku překvapí vždy. Už při výstupu vás okouzlí čedičová stěna, vzdáleně připomínající dračí kůži a celý dojem umocní strmý výstup na náhorní plošinu, okolo které se rozprostírá úžasná krajina Lužických hor. Bonusem je, že při troše štěstí tu budete opravdu úplně sami.

Luž

Nejvyšší hora Lužických hor se nachází na českoněmecké hranici u obce Horní Světlá a vězte, že ji nepřehlédnete. Na vrcholu od roku 2020 stojí vyhlídková plošina obložená porfyrem, místním nerostem. Výhledy z Luže byly fantastické už před rozhlednou a představte si to teď, kdy je vyhlídkové místo o 8 metrů výš! Východ slunce na Hvozdem, Ještědským hřbetem, Jizerskými horami, Krkonošemi a západ slunce směrem ke Krušným horám – nádhera.

Popova skála

Nedaleko Hrádku nad Nisou se nad okolní krajinu tyčí pískovcové skalisko vzdáleně připomínající ponorku. Ve skutečnosti jde o Popovu skálu, jednu z největších dominant Lužických hor. Z vrcholu je krásně vidět Lužice, Žitava, Turów, Jizerské hory i Ještědský hřbet, Klíč, Hvozd i Luž, u sousedů Strassberg či Jonsberg. Příjemným zpestřením jsou i přilehlé pískovcové pukliny a jeskyně.

Klíč

Právem jedno z nejvyhlášenějších míst, co se výhledů týče. Klíč mají rozhodně svou vlastní kategorii.  Rozhodně doporučujeme si ráno přivstat na východ slunce, protože pohled na Lužické, Jizerské hory i České Středohoří a Krkonoše ve světle vycházejícího slunce se stane zážitkem, na který nikdy nezapomenete.

Stříbrný vrch

V Lísce, kousek od Česká Kamenice, stojí dva kopce, dva opuštěné čedičové lomy- Zlatý a Stříbrný vrch. Oba jsou jako taková méně známá Panská skála. Návštěva Stříbrného vrchu stojí za to obzvlášť, když zapadá slunce a zbytky čedičových píšťal se halí do – jak jinak – stříbrného hábitu.

Kamenický hrad

Na Českou Kamenici dohlížející Zámecký vrch, na jehož vrcholu stojí dřevěná rozhledna vestavěná do zříceniny Kamenického hradu z 15. století. Zní to jako dostatečně romantické místo na západ slunce v popředí s Růžovským vrchem, Děčínským Sněžníkem, Studencem, ale i Klíčem? Za nás ano!

Chřibský vrch

Mezi Chřibskou a Křížovým Bukem leží příznačně pojmenovaný Chřibský vrch. Napínavá cesta okolo lesního divadla na zarostlý vrcholový bod, ani jedno nezní jako místo na výhledy. Stačí sejít o pár metrů z cesty, usadit na skalním ostrohu a čekat, jak se sluneční paprsky svezou po Studenci. Čeká vás tu božský klid, nebeská nádhera a pár kamzíků.

Na Stráži

U paty rozhledny Na Stráži u Sloupu v Čechách se stále nachází původní skalní vyhlídka, která nabízí úchvatný pohled do údolí Dobranovského potoka, na Poustevnu, skalní útvar Medvěda, lesní divadlo i Klíč. Představte si Sloupský hrad ve světle vycházejícího slunce, impozantnější než kdy dřív. To je něco, co můžete zažít jen tady.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.