5 výhledů, které odhalí jen spadané listí

Člověk si ani nestačil všimnout, že začalo Babí léto a už tu máme listopad. Listo-pád. Název tohoto měsíce je vcelku všeříkající, viďte. Listí padající ze stromů připomíná neustávající příval deště, ve shrabaných kupičkách listí vyspávají ježci a zatím ještě pořád ranní pára od pusy střídá odpolední ostré sluneční paprsky. Meteorologická předpověď sice může být nejistá, za to jsou ale jisté naše tipy na místa, kde něco konečně uvidíte, když opadá listí ze stromů.

Prvním z nich je Studenec u České Kamenice. Studenec je kopec, na jehož vrcholu stojí výrazná zelenomodrá rozhledna, jejíž extravagance nejlépe vynikne právě na podzim, kdy je obklopena kostrami stromů již zbavených listí. No, a taky je odsud nejlepší výhled právě, když mu uvolní cestu podzim. Na vrchol rozhledny vede 92 schodů, ale okolní bukový porost si s výhledem koruny stromů příliš neláme. K rozhledně vede parádní kočárová cesta postavená ještě za dob hraběte Kinského. Nenechte se na jejím konci zaskočit – rozhledna totiž nápadně připomíná Eiffelovu věž. Seshora je parádní výhled na Lužické hory, Česká Švýcarsko i České středohoří.

Na druhé místo řadíme Šenovský vrch neboli Šenovák. Jeho vrchol zpod kopce taky na první pohled skrze lesní porost nenajdete. Pokud patříte mezi fanoušky geologie, jistě vás potěší výhled, který se mezi stromy objevuje. Kromě toho, že přehlédnete celý Kamenický Šenov, můžete z méně známého úhlu zahlédnout i Panskou skálu. Navíc je Šenovský vrch plný skalek se sloupcovou odlučností a mrazovými sruby. Jen pro představu – nejznámější mrazový srub jsou třeba Petrovy kameny.

Do třetice patří i cvikovský Ortel. V minulosti zde prý bývalo popraviště, bydliště trpaslíků a taky tu vyzařuje notná dávka negativní energie. Na první dobrou to nezní příliš vábně, víme, ale když tam skutečně vylezete a kousek pod vrcholem si dopřejete výhledy ze skalního ostrohu, vezme vám to dech. Vidět odsud je krásně na Bezděz, Sloup v Čechách, Českou skálu a samozřejmě Klíč. V hromadách spadaného listí můžete objevovat znělcové skalky a vchod do jeskyně Kočár.

Čtvrté místo patří Děvínu, zřícenině hradu ze 13. století. Najdete ho kousek od Hamru na Jezeře. Podle některých vyniká hlavě svou rozměrnou studnou, o které psal i Bohuslav Balbín a Karolina Světlá, podle nás ale vyniká výhledem na Osečnou i Stráž pod Ralskem, z druhé strany na Hamerský Špičák, Široký kámen a bývalý vojenský prostor Ralsko. Hned jak listí opadá, z hradeb se otevírají romantické obrazy na širé okolí.

A do pětice všeho dobrého – Špičák. Znělcový kužel kousek od Varnsdorfu se těšil velké slávě už v minulosti – vždyť na vrcholu stával výletní hostinec. Dnes je Špičák spíš taková perlička na dně, a proto byste si ji neměli nechat ujít. Dohlédnete odsud až do hor Žitavských a Lužické hory uvidíte v celé své kráse. Navíc je ze Špičáku parádní výhled na Hrádek, vyhlídkovou věž s restaurací ve Varnsdorfu, která čeká na své otevření. Hlavně nezapomeňte počkat na hluboký podzim – vrcholová plošina je obrostlá stromy, a tak výhled jinak částečně zakrývá.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.