5+1 tipů, kde si užít zimu i bez sněhu

Lidové úsloví říká, že pokud únor honí mraky, v březnu budeme stavět sněhuláky. Pravda je, že zatím to v únoru opravdu vypadá spíš na ty mraky – to však neznamená, že by si člověk zimu nemohl užít i bez sněhové peřiny. My právě přicházíme s pěti a jedním tipem, kde si užít únor a nezalitovat, že je zima tak rozmarná.

Únikovka v knihovně v České Lípě

Městská knihovna v České Lípě kromě solidního výběru knižních titulů nabízí taky zábavnou únikovou hru pro děti i dospělé. V knihovních sklepeních je prý ukryt rukopis posledního románu Jakuba Arbese a vy dostanete šanci ho najít a zachránit před zneužitím zahraničním agentem. Spojení Jakuba Arbese a České Lípy není náhodné – spisovatel totiž strávil více jak rok v českolipském vězení po tom, co byl odsouzen za své články v Národních listech.

Zoo v Žitavě

Zoologickou zahradou se Žitava může chlubit už od poloviny 20. století. Kromě toho, že tu můžete vidět přes 70 zvířecích druhů, se také můžete obdivovat samotným prostorám, ve kterých zoo funguje. Umístěna je totiž na pozemcích parku v anglickém stylu z roku 1876. Jinak je to zoo jako každá jiná – od krmení tučňáků, přes dětská hřiště i dětskou zoo. Navíc sem můžete vzít i psí miláčky – samozřejmě na vodítku.

Sklářské muzeum Nový Bor

Při návštěvě Lužihor se vám rozhodně nevyhne několik místních fenoménů a jedním z nich je sklo, které zde má dávnou tradici. A proto musíte rozhodně zavítat do Sklářského muzea v Novém Boru, které je nejstarším svého druhu ve Střední Evropě, a to už něco znamená. Aktuálně můžete v muzeu navštívit výstavu studentů bratislavské Vysoké školy výtvarných umění Revive lithyalin!, která je věnovaná legendě českého i světového sklářství Bedřichu Egermannovi. Ze stálých expozic nevynechte historii vývoje sklářského průmyslu v Lužických horách a hodnotná díla současných uměleckých sklářů.

Wellness na Farmě Vysoká

Jednou za čas si trochu luxusní péče zaslouží každý – a na Farmě Vysoká, jen kousíček od Chrastavy, se o vás postarají vskutku královsky. Věřte, že po zdejší jalovcové koupeli se budete cítit tak, že vyběhnete všechny lužickohorské sedmistovky během jednoho dne.  A pokud s sebou máte děti? Nevadí! Ty si mohou zkusit jízdu na koni pod vedením zkušeného trenéra.

Věž ruiny klášterního kostela na hoře Oybin

Zříceninu hradu a kláštera Oybin asi netřeba představovat – monumentální kostru kláštera zná asi každý, ať už ji viděl na vlastní oči nebo na fotce. Z Lužických hor do Žitavských je to, co by kamenem dohodil a tak si můžete užít procházku k Oybinu i v zimě, kdy je zde turistů o něco méně, stejně tak zeleně – díky čemuž se vám cestou nahoru otevřou nečekané výhledy. A třešničkou na dortu je přímo klášterní věž, ze které jsou rozhledy do daleka – přes Lužické hory, Jizerské hory a ještě mnohem dál.

Trixi Park v Größschönau

Návštěvy v přírodním rekreačním parku Trixi Park v Großschönau litovat rozhodně nebudete. Vodní hrátky pro dospělé i pro děti, sauny ai wellness. Vodní ráj najdete jen kousek za hranicemi a den si tady užijete tak, že úplně ztratíte pojem o čase.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.