Advent v Lužických horách

Vánoce už jsou za dveřmi. Nastává čas Adventu, vytahování vánočních ozdob ze skříně, pečení cukroví a hon za dárky. Dříve byl Advent dobou postní, plnou rozjímání a zklidnění.

Vánoce už jsou za dveřmi. Nastává čas Adventu, vytahování vánočních ozdob ze skříně, pečení cukroví a hon za dárky. Dříve byl Advent dobou postní, plnou rozjímání a zklidnění. Mezi hlavní adventní zvyky dodnes patří adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se zapalují v neděli. Dále jsou to ranní mše, tzv. roráty, trhání barborek, věšení jmelí nad dveře, návštěva Mikuláše a jeho společníků, věšení vánoční hvězdy nebo rozdávání Betlémského světla.

Z obrázků Josefa Lady všichni pamatujeme veselé Vánoce se zářivě bílým sněhem, ze kterého se sněhuláci staví jedna radost. To je realita spíš horských oblastí, třeba tady u nás v Lužických horách na Štědrý den zpravidla přijde obleva.

Skutečné jsou ale vánoční chvojky a stromky. Chvojka je větev, která se kdysi zdobila třeba usušeným ovocem a věšela se špičkou dolů nad dveře. To proto, že měla odhánět mrtvé duše – takhle se zastavili hned u vchodu, nasytili a odešli. A podobně to bylo se zdobením stromku. Ten se zase zavěšoval od stropu, hlavně kvůli úspoře místa – světnice byly malé a scházelo se v nich hodně lidí. Špičkou dolů se věšel, aby zaujal mrtvé duše a ty se z něj najedly a odešly. První vánoční strom ve veřejném prostoru se u nás objevil v Brně (tak tady V Lužických horách prvenství neulovíme) v roce 1924 díky spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi, který pod stromkem chtěl uspořádat sbírku na pomoc opuštěným dětem. K tomu ho vedl zážitek z roku 1919, kdy s přáteli našel v lese opuštěnou holčičku.

Vánoční zvyky se za pár desítek v jádru zas tolik neproměnily. V Sudetech se kromě bramborového salátu na Štědrý večer podával herynkový salát, někde se místo kapra jedlo vepřové se zelím.  Jinak se chodilo do kostela, pouštěly se lodičky a věštila se budoucnost olovem.

Vánoční svátky se v dnešní době už jen těžko dají nazvat klidnými. Naopak je to doba hektická, kdy se člověk pokouší stihnout co nejvíc věcí najednou. Pokud se však chcete naladit a aspoň na chvíli uvolnit a zapomenout na starosti všedního dne, možná i nějaký ten dárek koupit, vyrazte na adventní jarmark nebo si jen tak dát s přáteli svařák. Ona ta práce nikam neuteče.

 

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.