Barvy a zvuky podzimu

Vydejte se s námi na výpravu za podzimní atmosférou. Představy ideálního podzimu se sice mohou u každého z nás trošku lišit, příroda však zůstává neměnná. Listí zbarvující se typickou rzí, holé stromy, jejichž kmeny jako peřina obepíná všudypřítomná mlha, ve vzduchu vůně stvořená nadcházejícím deštěm a taky špetkou štiplavého aroma tlejícího listí na zemi. Studený vítr opírající se do slabých větví stromů vytváří kakofonii zvuků přírody a člověka, v pozadí cirkulárka či motorová pila, praskání ohně a na nebi plácání dračího ocasu. A do toho se jako staccato ozývá všudypřítomné burácení jelenů v říji.  

Podzimní atmosféru divokých Lužických lesů zažijete na Malém Buku. Sedmistovka ležící kousek od Kytlice je obklopena údolím a kopci, které jsou takřka sídlištěm spárkaté zvěře. Tak jako tu o laň či jelena zakopnete za každým stromem, tak o člověka nezavadíte, ať se budete snažit sebevíc. Vrchol Malého Buku přímo křičí, aby člověk přišel rozjímat. Celý je zakrytý bukovým porostem a ač odsud není příliš velký výhled od krajiny, teplý čaj a svačinu si na vrcholovém plácku vychutnáte i tak. A když počkáte dost dlouho, až se lesem začne vinout mlha, uslyšíte i ty jeleny.

Podobně je to i s Velkým Bukem, akorát že je o něco větší a mezi listnáči skrývá znělcové skalní ostrohy. Memoranda z Velkého Buku najdete po okolních vesnicích v podobě chodníků a stavebních kamenů… Největším rozdílem je, že na Velkém Buku budete skutečně úplně sami – snadno se můžete schovat v lesním porostu a naslouchat bukům klanícím se ve větru.

Kousek od České Kamenice leží v lesích Zlatý vrch. Skála tvořená sloupci čediče, z nichž některé jsou vysoké až několik desítek metrů. Poetický název si Zlatý vrch vysloužil díky západům slunce, během nichž se barví do zlata. Je to to takový poklad ukrytý v Lužických horách.

Nad Kryštofovým Údolím se rozkládají Karlovské bučiny, prastarý háj, dnes patřící mezi Národní přírodní rezervace. Mezi bukovými lesy tu kromě bohorovného klidu narazíte i na vzácné přírodní úkazy – třeba divoce rostoucí orchideje kruštík, korálici, okrotici, měsíčnici. Nad nimi stráží les buky, javory, jasany, břízy, jilmy, duby i smrky s jedlemi. Pokud máte rádi podzimní lesy hrající všemi barvami, listnaté Karlovské bučiny jsou ideální volbou. Díky nim si podzim, pokud ho ještě nemáte rádi, opravdu zamilujete.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.