Březen, ke sklářským pecím vlezem

Březen – za kamna vlezem, jak praví lidová pranostika. Zveme vás na ta nejteplejší a v sychravém jarním období nejpříznivější místa – přímo ke sklářským pecím. Rozžhavený vzduch a stíny z ohně tančící po stěnách, místo, kde se černý mour setkává s křehkou krásou křišťálového skla. Tradiční řemeslo, v podstatě už synonymum pro Lužické hory, si můžete zblízka prohlédnout hned na několika místech.

Novém Boru se můžete zahřát hned na dvou místech. V Novotný Glass Studio, ateliéru, který patří světoznámému uměleckému skláři Petru Novotnému, který mimo jiné spolupracoval třeba s Bořkem Šípkem. Na jednom místě se tak spojilo studio s výrobnou sklářského nářadí, prodejní galerií, sklářským muzeem a restaurací, ze kterých je přímý výhled na skláře při práci u hutě. Návštěva Novotný Glass Studia se tak stane nezapomenutelným zážitkem.

O kus dál v blízkosti Sklářského muzea zase můžete zamířit do Ateliéru Davida Wünsche, kde se můžete seznámit se zajímavou technikou foukání skla nad kahanem a zatavování minerálů nebo stříbra. Kromě toho si můžete v prodejní galerii zakoupit autorské sklo. Vítán je zde každý, dokonce si můžete sami vyfouknout skleněný kousek nebo si nechat něco vyrýt na výrobky ze skla simax.

Lindavě můžete rozmrznout ve Sklárně AJETO, která je také úzce spjata s Bořkem Šípkem. A také zde vznikají mnohé významné sklářské kousky – kupříkladu trofeje Tour de France. Prohlédnout si můžete sklárnu, přilehlou zahradu sklem zdobenou anebo od dubna navštívit zrekonstruovanou Sklářskou krčmu, kde si můžete i vyfouknout nějaký ten křehký kousek a ochutnat řemeslné pivo, které speciálně pro Ajeto vaří Pivovar BorN.

Závan skutečné historie na vás čeká ve Sklárně Haidl & syn ve Svojkově, která se specializuje na výrobu replik historického skla. Vikingské, románské, středověké, renesanční nebo lesní sklo. Co vás napadne, to tu najdete. Na jejich číše, poháry a džbány můžete narazit i ve filmech. Typické je zelené lesní sklo, které se jistě nachází v majetku každého, kdo někdy navštívil severní Čechy. V této sklárně se můžete v příjemné atmosféře vrátit o pár stovek let zpět a zapomenout na starosti všedního dne.

Sklářskou říši divů zažijete v Kunraticích u CvikovaPačinek Glass. Jiří Pačinek patří v současnosti mezi nejvýznamnější umělecké skláře a na jeho práci je to znát. Návštěva jeho sklárny je jako exkurze do Alenčiny říše divů. Budovu obklopuje „Skleněná zahrada“, které je doslova skleněná. Naleznete v ní stovky druhů květin a tvorů, které jste nikdy neviděli… A to všechno ze skla. Ve sklárně můžete nakouknout sklářům pod ruce, děti se zabaví v dětském koutku a dospělí mohou posléze navštívit Křišťálový chrám, kostel naproti přes ulici, který je v současnosti plný uměleckých kusů, které mu dodávají nádech tajemna.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.