Cestujte Lužickými horami 5x jinak

Věděli jste, že je v Česku tolik aut, že na každého z nás připadne jedno a půl? Ale nebojte se, přednáška teď nepřijde– naopak přijde pozvánka na příjemně strávený čas v motorových vozidlech. Veřejná doprava totiž do Lužických hor dorazila už před mnoha a mnoha lety a nám přijde příhodné si jí teď připomenout 😊

Začíná léto a s ním i sezóna velkolepých výletů, sluníčka zlepšujícího náladu, rozkvetlých luk i osmělené zvěře. A s tím přichází i potřeba cestovat – a právě proto vám přinášíme několik tipů, jak se dopravovat po Lužických horách. Zkuste vyměnit auto za autobus nebo za vlak a zavzpomínat na časy školních výletů. Vždyť čaj v termosce a řízek s chlebem nikde nechutná tak dobře, jako právě v kupé ve vlaku. Kromě pocitu nostalgie tím taky trochu přispějete planetě a ulehčíte peněžence. V Lužických horách totiž funguje program Euro-Nisa Ticket, který přináší zlevněné jízdné jak v Libereckém kraji, tak i ve vybraných regionech Polska a Německa.  Kombinovat můžete vlaky i autobusy. Navíc tu máme i speciální linky třeba pro cyklisty. A všechny tyhle spoje vám nabízejí skvělé výlety v našem neobjeveném koutku země.

Cyklobus Česká Lípa – Panská skála – Jetřichovice

Během jednoho cyklovýletu můžete objevit největší lákadla Lužických hor i sousedního Českého Švýcarska. Od sklářských velkoměst Nového Boru a Kamenického Šenova přes Panskou skálu až po údolí říčky Kamenice.

Cyklobus Liberec – Osečná – Stráž pod Ralskem – Mimoň

Víkendový cyklobus vás proveze zvlněnou krajinou romantického Podještědí, múzou spisovatelky Karoliny Světlé, kde můžete podél řeky Ploučnice objevovat okolí lázeňských měst Osečná a Hamr na Jezeře či Stráž pod Ralskem.

Linka Krompach – Cvikov – Lindava – Sloup v Čechách – Nový Bor – Polevsko

Turistický autobus z Krompachu, malé vesnice ležící na úpatí Hvozdu, oplývající ukázkovou lidovou architekturou – sem se určitě vyplatí zajet autobusem, protože s autem tu spíš nezaparkujete než zaparkujete 😊 Tady můžete navázat na Pivní stezku i křehké dědictví Lužických hor a zároveň neminete jedno z největších lákadel – Skalní hrad Sloup.

Kamenický motoráček – Sklářská lokálka

Historický vláček vedoucí po části obnovených kolejí Sklářské lokálky z České Kamenice do Kamenického Šenova. Projeďte se Hurvínkem po stopách sklářského řemesla.

Lužickohorský rychlík – Praha – Mikulášovice

Z Prahy až do Lužických hor? To není sen, ale realita. Několika hodinová vyhlídková jízda „Zamračenou“ s historickými kupé i barovým vozem. Z Prahy přes Českou Lípu, Nový Bor, Jedlovou, Chřibskou, Krásnou Lípu až do Mikulášovic.

Bližší informace a jízdní řády najdete tady a tady.

 

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.