Den otevřených dveří podstávkových domů – 25. května

V sobotu 25. května se uskuteční unikátní akce – Den otevřených dveří podstávkových domů. Poznejte unikátní architekturu severních Čech i příběhy jejich majitelů.
  • Poznejte typickou lidovou architekturu pro krajinu Trojzemí.
  • Projděte si staleté roubené domy, jindy pro veřejnost nepřístupné, které jsou pro krajinu severních Čech typické svou unikátní podstávkou.
  • Seznamte se s majiteli domů, kteří s láskou pečují o podstávkové domy.
  • Domy prosycené příběhy, ozvěnou klapotu tkalcovských stavů, vůněmi sklářských barev.

Fenomén podstávkových domů

Fenoménem Trojzemí jsou romantické podstávkové domy. Říká se jim jednoduše roubenky nebo podstávky a jsou v každé vesnici Lužických hor, Šluknovska a Frýdlantska. I proto se této oblasti přezdívá Krajina podstávkových domů.

První roubené domy sem pronikly ve středověku z německé strany hranic. V průběhu staletí se jejich konstrukce vylepšovala a vyvíjela, až nakonec vznikla „podstávka“. Roubenky se stavěly většinou jedním způsobem – z poloviny byla pískovcová (zděná) síň a z druhé roubená (zděná) světnice s bílou vymazávkou mezi roubením.

Kam za otevřenými podstávkami?

25. května se otevřou dveře podstávkových domů od Šluknovského výběžku, Novoborsko, Českodubsko až po Frýdlantský výběžek.

Ve svých podstávkách vás přivítají soukromí majitelé, kteří domy rekonstruují nebo se na to teprve chystají. Na návštěvníky jsou nachystáni formou komentovaných prohlídek, koncertů či tvořivých dílen, někde i s občerstvením. Využití podstávek je různorodé – od skanzenů až po chalupy. Během Dne otevřených dveří se vám otevře jedinečná možnost poznat více jak třistaletou tradici severních Čech. Více informací včetně mapy najdete v programu.

Program ke stažení ZDE

Facebooková událost

Více o podstávkových domech.

Další články

Den otevřených dveří podstávkových domů

V sobotu 25. května se uskuteční unikátní akce – Den otevřených dveří podstávkových domů. Poznejte unikátní architekturu severních Čech i příběhy jejich majitelů.

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.