Kam se zašít, když mráz leze za nehty

Za jasné oblohy patří zima mezi nejkrásnější roční období – krajina zahalená do bílé pokrývky, jasně modré nebe nad hlavou a červené tváře ošlehané mrazivým větrem. Zima pomalu zalézá za nehty, merino už nestačí chránit. Přichází ta pravá chvíle načerpat prohřát se u šálku horké kávy čokolády či čaje s vůní dálek.

A pokud mezi takové lidi patříte a chcete si tenhle mezičas příjemně užít, určitě načerpejte inspiraci u našich tipů, kam se zašít, když je venku frišno.

V České Lípě se můžete vrátit o pár století nazpátek a nasát secesní atmosféru v Café Union. Přivítá vás historická budova se secesně laděným interiérem, výbornou kávou a domácími zákusky.

Bohemian Coffee House (ilustrační foto) v Rumburku si zase praží vlastní výběrovou kávu – takže to, co v kavárně ucítíte, je autentická vůně pražení. A kromě toho tu mají taky výborné domácí koláče.

Nejlepší zmrzlinu v širém okolí a bezlepkové dortíky si můžete vychutnat v útulném Café Dlask ve Varnsdorfu. Taky tu mají nejlepší větrník Ústeckého kraje a úctyhodný výběr čajů Oxalis.

V nejstarší budově v Krásné Lípě sídlí kavárna U Frinda. Kromě zákusků a kávy tu dostanete i snídani. Jedná se o sociální podnik, kde pracují osoby se zdravotním postižením – obrňte se tedy empatií a podpořte dobrou věc.

Kafe Kino v Hrádku nad Nisou sídlí v budově bývalého kina, filmy tu sice nepromítají, ale zase tu dostanete kávu Nordbeans, snídaně, obědy i vafle. Mňam.

V Chřibské najdete kavárnu U Tadeáše, která je úzce spjata s životem botanika Tadeáše Haenkeho – spolu s muzeem sídlí v jeho rodném domě. To je ideální zakončení příjemného dne v muzeu. A taky tu mají výborné dorty.

V Novém Boru v Carlos Café si kromě výběrové kávy můžete v milé atmosféře dopřát čerstvý croissant, nějaký ten mrkvánek a den zakončit výbornými koktejly.

Kaváren, čajoven a bister najdete u nás samozřejmě víc a velmi dobrých. Kam se vy chodíte schovat před větrem a mrazem?

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.