Květnové mámení romantických výhledů

Sluníčko hřeje na zátylku, jarní vánek vzduchem nese pampeliškové chmýří a v uších bzučí probuzený hmyz. Nejlepší čas na to vyrazit na fotolov rozkvétajících květin a růžových západů slunce. V článku přinášíme 6 tipů na místa, na která jen tak nezapomenete. Pojistit si to můžete fotoaparátem, tady se vám bude fotit samo! Žádný filtr, jenom čistá krása.

Chřibský vrch

Nedaleko Chřibské, známý také pod poetickým názvem Kamzičí vrch, se tyčí vrch Chřibský. Z nevelkého vrcholu je jasný výhled na Lužické hory i České Švýcarkso. Nahoru vede cesta jako žádná ze sta – roubená je několika skalními útvary.

Vyhlídka Sofie

Vyhlídku, která na první pohled působí jako arktická tundra, najdete ve Svoru po cestě na mnohem známější Jelení kámen. Kromě toho, že se tu málokdy někdo zastaví, dojem osamocenosti umocňuje mohutná dřevěná lavice obklopená jednotlivými buky, z které je otevřený výhled na vrcholky Lužických hor.

Malý Stožec

Znělcová stěna, z které přímo čiší divokost Lužických hor, leží kousek mezi Jedlovou a Chřibskou. Z vrcholu se otevírá krásný pohled na Chřibskou přehradu. Pod vrcholem se skrývá jeskyně Komora, ve které údajně pobýval loupežník Fridolín Rauch.

Střední vrch

V Prysku se ukrývá jedno z nejromantičtějších míst v Lužických horách. Rána, večery i poledne jsou tu nabitá jiskřivou energií, která možná pochází od kamzíků, kteří zde žijí. Na vrchol vede cesta téměř pro horolezce (ale vy ji zvládnete hravě) a tak je soukromí zaručeno.

Popova skála

Nad Hrádkem nad Nisou stojí pískovcová skála, která se postupem let rozpadla na množství menších útvarů, pospojovanými jeskyněmi a dutinami, některé z nich dokonce připomínají miniaturní Pravčickou bránu. Na vršku je plošina, na tu vedou schody se zábradlím a je odsud vidět do širého okolí.

Janské kameny

Čedičová stěna připomínající Čertovu zeď, se rozkládá poblíž Krompachu. Janské kameny jsou složeny z několika skalních masivů a vyzařují téměř magickou energii. Vyhlídkových míst je tu hned několik, ale nejkrásnější je stejně pohled ze země na kameny ozářené zapadajícím sluncem…nebo na blízký Oybin se zříceninou hradu a kláštera. Božský klid, božský pohled.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.