Masopustní veselí v Lužihorách

Masopust je u nás svátkem hojnosti, radosti a štědrosti. Taky trochu přejídání a hýření, patří k němu zabijačkové hody, průvody masek a folklorní umění, hudba a tanec. Kam za masopustním veselím se dozvíte v našem článku.

Staré pranostika praví …. na ostatky (L)lužky – budou jablka, hrušky. ☺️

Ostatky označují masopustní úterý a lužky bohužel neznamenají Lužické hory, ale louže.

A co to je vlastně ten masopust? Masopust se říká třídennímu svátku i období, které od sebe dělí Vánoce a postní dobu před Velikonoci – začíná po svátku Tří králů a končí Popeleční středou. Samotný masopustní rej začíná Tlustým čtvrtkem a končí masopustním úterým (ostatky).

Původ masopustních oslav se dá přiřknout oslavám konce zimy a taky nadcházejícího „opuštění masa“ – v italštině carne levare neboli karneval ☺️, což odkazuje právě na půst.

Masopust je u nás svátkem hojnosti, radosti a štědrosti. Taky trochu přejídání a hýření, patří k němu zabijačkové hody, průvody masek a folklorní umění, hudba a tanec.

Mezi tradiční masky patří třeba kůň, medvěd a bába s nůší – přičemž každá z nich má svou sílu a v každém průvodu na ně narazíte alespoň jednou ☺️

V Lužických horách mají masopustní průvody svou vlastní tradici – nakonec přinášíme pár tipů na nezapomenutelné masopustní akce. Opomenout bychom určitě neměli masopust v Novém Boru – letos již 17. ročník – který probíhá ve stylu brazilského karnevalu s bohatým doprovodným programem v Městském kině i na náměstí. Těšit se můžete na výstavu fotografií, tanečnice samby, bubenické vystoupení ve spojení s violoncellistou Jiřím Bártou, brazilskou kuchyni i tradiční průvod. V Proseči pod Ještědem se k tradičním maskám přidává folklorní soubor Horačky v podještědských krojích s tradičními tanci a písněmi, z obyčejného masopustního průvodu se tak stává interesantní událost. V Trávníčku zase pořádají Čumprdění, rej masek u historického Beranova hostince, kde se čepuje místní pivo z Beranova létajícího pivovaru – tahle akce vás přenese o pár desítek let zpátky a nepochybně si jí užijete dosyta.

Další masopustní akce jsou menšího místního charakteru, ale jitrnic a koblížek bude hojnost všude!

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.