Pojďte s námi do Muzea betlémů

Tradice výroby betlémů v Čechách sahá až do 16. století a tak není divu, že betlémy dodnes neodmyslitelně patří k Vánocům. Taky při pomyšlení na skládání papírových figurek Svaté rodiny vidíte mihotající se světlo svíčky, slyšíte andělské zvonění a v nose vás zašimrá vůně františků? Díky přehlednému seznamu, který jsme pro vás vytvořili, si můžete vánoční atmosféru prožít, i když doma zrovna františky nepálíte…

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí se znovuotevřelo začátkem prosince. Návštěvníky vítá expozice v opravených prostorách, betlémy prošly servisními pracemi, některé z nich byly dokonce rozhýbány a svítí. Kromě toho je velkým vánočním lákadlem v Kryštofově Údolí velký Jírův betlém, který dosahuje na šířku až 16 metrů a na výšku 3 metry.  Muzeum betlémů má otevřeno do 7. ledna od pondělí do neděle od 9 do 16 hodiny, od 8. ledna do 31. března od soboty do neděle od 13 do 16 hodin.

Muzeum hraček a betlémů v Žibřidicích

Nostalgicky zavzpomínat na dětství a ladovskou zimu můžete v Žibřidickém hostinci, kde se nově otevřelo Muzeum hraček a betlémů, které sem přesídlilo z Kryštofova Údolí. Spolu s muzeem se přestěhoval i legendární Orloj Martina Chaloupky, který vaše uši i zraky potěší z věže protější hasičské zbrojnice. V prosinci je muzeum otevřeno od 10 do 16 hodin každý den, od ledna až do března po objednání.

Sbírka betlémů v Kněžičkách

Kousek od Českého Dubu se nachází soukromá sbírka více jak tisícovky betlémů. Najdete tu betlémy papírové, skleněné i hedvábné z celého světa. Navíc se tu v dětském koutku zabaví i nejmladší a v obchůdku si můžete zakoupit drobnost na doma. Toto místo je vánoční atmosférou prodchnuté po celý rok. Otevřeno mají od soboty do pondělí od 9 do 18 hodin, o vánočních svátcích každý den do 12 hodin.

Českodubský betlém

Místní raritu najdete v Českém Dubu. Jedinečný dřevěný betlém je otevřený jen pár dní v roce, o to více ale stojí za návštěvu. Kromě Svaté rodiny jsou totiž všechny figury betlému nějakým způsobem spojeny s Českým Dubem – ať už jde o slavné osobnosti nebo o místní významné jednotlivce. Figury do betléma každý rok přibývají na základě ankety. Betlém obvykle bývá vystaven v Johanitské komendě, letos však bude kvůli rekonstrukci výjimečně vystaven v Podještědském muzeu. Navštívit ho můžete od 25. do 29. prosince, od 10 do 16 hodin.

Výstava betlémů ve Vlastivědném muzeu v České Lípě

Do 7. ledna si můžete v galerii Chodba ve Vlastivědném muzeu v České Lípě prohlédnout muzejní sbírku lidových betlémů z rozličných materiálů. Tady si můžete dát malý úkol – schválně, kolik lidových pranostik najdete v betlémech ukrytých? Vlastivědné muzeum je otevřené od úterý do neděle, od 9 do 17 hodin.

Výstava betlémů v Chrastavě

V Městském muzeu v Chrastavě je pro návštěvníky také připravena výstava betlémů.  Obdivovat můžete například betlém vytvořený technikou tiffany či betlém ze skleněných perliček Rautis. Součástí je i vánoční výstava, a tak vězte, že tady se vánoční atmosférou opravdu nasytíte. Výstava potrvá do 31. prosince a navštívit ji můžete od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 15 hodin.

Výstava betlémů v Muzeu Rumburk

Unikátní torzo největšího pohyblivého betlému ve střední Evropě či hornický skříňkový betlém ze 17. století si můžete prohlédnout v rumburském muzeu. Rumburská výstava betlémů je již tradiční akcí, u které nechybí adventní doprovodný program. Výstavu můžete navštívit až do 2. února, v prosinci od úterý do středy od 10 do 15 hodin, od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodiny, v lednu otevřeno od úterý do pátku.

Výstava betlémů v Novém Boru

Během pouhých 6 dnů si můžete prohlídnout sbírku betlémů, které zapůjčil městu Nový Bor soukromník z Chotovic. Najdete ji v Navrátilově sále od 8. do 13. prosince, otevřeno od 10 do 17 hodin.

 

Autorem fotografie je Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí.

Další články

Den otevřených dveří podstávkových domů

V sobotu 25. května se uskuteční unikátní akce – Den otevřených dveří podstávkových domů. Poznejte unikátní architekturu severních Čech i příběhy jejich majitelů.

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.