Pojďte s námi do Muzea betlémů

Tradice výroby betlémů v Čechách sahá až do 16. století a tak není divu, že betlémy dodnes neodmyslitelně patří k Vánocům. Taky při pomyšlení na skládání papírových figurek Svaté rodiny vidíte mihotající se světlo svíčky, slyšíte andělské zvonění a v nose vás zašimrá vůně františků? Díky přehlednému seznamu, který jsme pro vás vytvořili, si můžete vánoční atmosféru prožít, i když doma zrovna františky nepálíte…

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí se znovuotevřelo začátkem prosince. Návštěvníky vítá expozice v opravených prostorách, betlémy prošly servisními pracemi, některé z nich byly dokonce rozhýbány a svítí. Kromě toho je velkým vánočním lákadlem v Kryštofově Údolí velký Jírův betlém, který dosahuje na šířku až 16 metrů a na výšku 3 metry.  Muzeum betlémů má otevřeno do 7. ledna od pondělí do neděle od 9 do 16 hodiny, od 8. ledna do 31. března od soboty do neděle od 13 do 16 hodin.

Muzeum hraček a betlémů v Žibřidicích

Nostalgicky zavzpomínat na dětství a ladovskou zimu můžete v Žibřidickém hostinci, kde se nově otevřelo Muzeum hraček a betlémů, které sem přesídlilo z Kryštofova Údolí. Spolu s muzeem se přestěhoval i legendární Orloj Martina Chaloupky, který vaše uši i zraky potěší z věže protější hasičské zbrojnice. V prosinci je muzeum otevřeno od 10 do 16 hodin každý den, od ledna až do března po objednání.

Sbírka betlémů v Kněžičkách

Kousek od Českého Dubu se nachází soukromá sbírka více jak tisícovky betlémů. Najdete tu betlémy papírové, skleněné i hedvábné z celého světa. Navíc se tu v dětském koutku zabaví i nejmladší a v obchůdku si můžete zakoupit drobnost na doma. Toto místo je vánoční atmosférou prodchnuté po celý rok. Otevřeno mají od soboty do pondělí od 9 do 18 hodin, o vánočních svátcích každý den do 12 hodin.

Českodubský betlém

Místní raritu najdete v Českém Dubu. Jedinečný dřevěný betlém je otevřený jen pár dní v roce, o to více ale stojí za návštěvu. Kromě Svaté rodiny jsou totiž všechny figury betlému nějakým způsobem spojeny s Českým Dubem – ať už jde o slavné osobnosti nebo o místní významné jednotlivce. Figury do betléma každý rok přibývají na základě ankety. Betlém obvykle bývá vystaven v Johanitské komendě, letos však bude kvůli rekonstrukci výjimečně vystaven v Podještědském muzeu. Navštívit ho můžete od 25. do 29. prosince, od 10 do 16 hodin.

Výstava betlémů ve Vlastivědném muzeu v České Lípě

Do 7. ledna si můžete v galerii Chodba ve Vlastivědném muzeu v České Lípě prohlédnout muzejní sbírku lidových betlémů z rozličných materiálů. Tady si můžete dát malý úkol – schválně, kolik lidových pranostik najdete v betlémech ukrytých? Vlastivědné muzeum je otevřené od úterý do neděle, od 9 do 17 hodin.

Výstava betlémů v Chrastavě

V Městském muzeu v Chrastavě je pro návštěvníky také připravena výstava betlémů.  Obdivovat můžete například betlém vytvořený technikou tiffany či betlém ze skleněných perliček Rautis. Součástí je i vánoční výstava, a tak vězte, že tady se vánoční atmosférou opravdu nasytíte. Výstava potrvá do 31. prosince a navštívit ji můžete od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 15 hodin.

Výstava betlémů v Muzeu Rumburk

Unikátní torzo největšího pohyblivého betlému ve střední Evropě či hornický skříňkový betlém ze 17. století si můžete prohlédnout v rumburském muzeu. Rumburská výstava betlémů je již tradiční akcí, u které nechybí adventní doprovodný program. Výstavu můžete navštívit až do 2. února, v prosinci od úterý do středy od 10 do 15 hodin, od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodiny, v lednu otevřeno od úterý do pátku.

Výstava betlémů v Novém Boru

Během pouhých 6 dnů si můžete prohlídnout sbírku betlémů, které zapůjčil městu Nový Bor soukromník z Chotovic. Najdete ji v Navrátilově sále od 8. do 13. prosince, otevřeno od 10 do 17 hodin.

 

Autorem fotografie je Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.