5 tipů kam s dětmi na výlet

Drsnou krajinu protkanou smíšenými lesy provoněnými mízou a řízným aroma podhoubí si můžete užít s dětmi – a to právě v lesích, kde vám pod nohama bude křupat jehličí a větvičky a téměř na každém kroku narazíte na zajímavý pískovcový či čedičový útvar. Ale kam na s dětmi, které nejsou takoví romantici jako vy? Objevte vesničku miniatur, vodníků, pohybové stezky, zavzpomínejte na časy dávno minulé v motoráčku anebo si prostě jen užijte čas strávený v pohádkovém lesním hřišti.

Věčná otázka – kam s dětmi na hory a na výlet?

Lužické hory jsou naprosto skvělou lokalitou pro dobrodruhy a samotáře, s trasami pro nejmenší to tak jednoduché není a proto jsme se rozhodli vám shromáždit pár tipů, kam s dětmi vyrazit na výlet.

Mlýnky-Brand, Česká Kamenice

Obnovený lesopark u České Kamenice s parkem miniatur Mlýnky je ideální v horkých letních dnech. Kde jinde se s dětmi čas tráví lépe než v lese ve stínu? Navíc u tohoto výletu nemusíte ani příliš přemýšlet nad tím, zda je lepší si vzít nosítko, kočár nebo jestli dítku dovolíte odstrkovadlo. Sem se dostanete s čímkoliv. V oplocené vesničce, kterou protéká potůček, si děti mohou zblízka prohlédnout mlýn s mlýnským kolem, pilu, hradby s hradní věží, větrný mlýn, přehradu a další miniaturní stavení. Vstupné se neplatí.

K Mlýnkům se dostanete snadno po žluté značce z náměstí Míru, podél Poutní kaple narození Panny Marie. Od Mlýnků se můžete vydat po dřevěné značce na 1,2 km dlouhý dětský okruh s šesti interaktivními tabulemi s tématikou místní flóry a fauny. Ke svačině můžete využít zrekonstruovaný přístřešek nacházející se hned u Mlýnků, nenachází se zde ale žádný kiosek. Celý okruh od náměstí měří asi 2,5 km a se všemi zastávkami je to výlet asi na 2 a půl hodiny.

Naučná stezka v Mokřadech, Jablonné v Podještědí

Příjemná procházka s environmentálním přesahem se nabízí v Jablonném v Podještědí. Přímo u zámku Nový Falkenburk se nachází před nedávnou dobou vybudované Mokřady s naučnou stezkou. Kromě načtení mnoha zajímavých informací si tu děti i dospěláci mohou vyzkoušet fungování ekosystémů v praxi. Dávejte pozor, třeba zahlédnete slípky zelenonohé i rákosníky, jak pletou Krtkovy kalhotky. Celou stezku projdete za dopoledne a ještě vám zbyde čas na objevování města a místní cukrárny, kam si s dětmi můžete zajít na výbornou zmrzku.

kam s dětmi

Meixnerova pohybová stezka, Prysk

Pro otrlejší šoféry kočárků je ideálním výletním místem Meixnerova stezka v Prysku, pojmenovaná po kronikáři působícím zde za 2. světové války. Lesní cesta obklopená pohybovými prvky skýtá v letních měsících ideální úkryt před sluncem a rozptýlení pro děti i dospělé. Po lávce si přejdete bažinu, zkusíte si zvednout činku nebo si zahrajete kuželky. Na konci stezky najdete i hřiště s lanovými prvky a hobití domečky. Trasa vede od obecního úřadu v Dolním Prysku až na koupaliště v Horním Prysku, kde můžete výlet zakončit osvěžením jak ve vodě, tak v místním kiosku. Mezi jednotlivými stanovišti jsou odbočky na skalní věže s rozhledy do krajiny či možností nakouknout do jeskyně, kam se však s kočárkem nedostanete. Stezka je dlouhá asi 2,5 km (jedna cesta).

Lesopark Horka

Lesopark se ukrývá hned vedle areálu Golf Ještěd ve Světlé pod Ještědem a vstup do něj rozhodně nepřehlédnete, střeží ho spící obr Máza, mluvící ze spaní. Lesopark Horka je rozdělen na několik částí a svoje si tu najdou dospělí i děti. Když se vydáte nalevo od obra, vstoupíte na naučnou ekostezku, která rozhodně zaujme i rodiče- na každém kroku totiž nabízí zábavné úkoly, otázky, hádanky, či hlavolamy k vyřešení a rozhodně patří mezi místa, kam se s dětmi budete často a rádi vracet.

Pokud ale půjdete napravo, ocitnete se v dětském ráji – amfiteátr, ve kterém si můžete poslechnout hudbu či pohádky, dřevěné chýše, prolézačky, provazové lávky, rozhledny, houpačky, lanovky, potrubní pošta a množství tabulí s pohádkovou tematikou. U lesního hřiště si u stánku za zvuků písní z nejznámějších pohádek můžete vychutnat třeba párek v rohlíku a limonádu. Lesopark si můžete projít i s kočárkem, trasa je tomu uzpůsobená.

 

kam s dětmi

 

 

A ještě poslední tip, kam s dětmi i bez dětí

Sklářská lokálka a Palmeho sklářská stezka

Hledáte-li pro sebe a své děti opravdu nevšední zážitek, rozhodně se musíte projet Sklářskou lokálkou z České Kamenice do Kamenického Šenova. Cesta dlouhá 5 km trvá přibližně 20 minut a nabízí parádní výhledy na Zámecký vrch i nádherné okolí. Na vzniku historické trati, která dříve vedla až do České Lípy, se podíleli hlavně místní průmyslníci. Opravdu nevídané je, že před vjezdem na nádraží, vláček zastaví a průvodčí musí ručně zastavit dopravu, aby vlak mohl přejet silnici I.třídy. Jedinou a zároveň konečnou stanicí je dolní nádraží v Kamenickém Šenově. Tomu dominuje obrovský komín patřící sklárně Jílek, jejíž huť stojí přímo u nádraží. V odstaveném vagonu Druhá kolej si můžete dát výbornou kávu či limonádu.

Pokud byste se rádi podívali do Sklářského muzea, dovede vás k němu zbrusu nová Palmeho sklářská stezka dlouhá 1,5 km, s řadou zastávek s informacemi v podobě QR kodů. Ke sklářské stezce je možné získat (v informačních centrech v Kamenickém Šenově a v České Kamenici, na nádraží, v motoráčku) pracovní list a je pochopitelně možné ji projít i bez dojezdu motoráčkem, na dolním nádraží totiž najdeme i parkoviště. Z Kamenického Šenova je možné dojet zpět do České Kamenice vláčkem (interval 2 hodiny) nebo po Meixnerově a Fuchsově stezce přes Prysk dojít pěšky. U druhé varianty je nutné počítat s časovou i fyzickou náročností (trasa zpět je asi 10 km).

Zaujalo vás něco? My doufáme, že ano! Vyrazte na výlet, užijte si čas strávený s dětmi a udělejte nám radost označením na sociálních sítích.

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.