8 věcí, které musíte vyzkoušet v Lužických horách

Věcí, které člověk za život musí zažít jsou stovky. Ne vždycky máte na výběr a ne vždycky vám přinášejí radost. Ale teď máte šanci s námi touhle křivkou trochu zacloumat a zařadit na seznam věci, které vás budou bavit, které se vám nesmazatelně zapíšou do paměti a ani k nim nepotřebujete žádnou speciální průpravu – stačí jen pobývat v létě v Lužických horách.
  1. Vylézt na jednu ze sedmistovek

V Lužkách jich je celkem 10, takže je z čeho vybírat – od té nejvyšší (Luž) až po nejnižší (Bouřný). Pokud si nemůžete vybrat, která hora by byla nejlepší a nebojíte se výzev, vystoupejte na všech 10. Zážitky, krásné pohledy i kalorie dolů – samá pozitiva. Přehled sedmistovek najdete tady. 

  1. Nasvačit se na romantické vyhlídce

Ne nadarmo se říká, že hlad je nejlepší kuchař a na čerstvém vzduchu chutná nejlépe. Ověřit si to můžete na vlastní jazyk. Svačinku, vařič, moka konvičku a hurá na nějakou z místních romantických vyhlídek – namátkou se zkuste vydrápat třeba na Jelení kámen, Schillerovu vyhlídku, vyhlídku Sofie nebo Stříbrník u Křižan.

  1. Vyrazit na výlet vlakem

Vlaková doprava je tady u nás na severu Čech na vzestupu. Díky speciálním jízdenkám můžete vlakem vyrazit tady na severu téměř kamkoliv za zlomek ceny a užít si tak skvělý výlet. Třeba Lužickohorským rychlíkem, kterým se vrátíte do dob minulých, kdy se cesta vlakem nebrala jako obtížná překážka, ale čas, který si člověk mohl vychutnat – třeba v restauračním kupé. Další inspiraci najdete zde.

  1. Prokoumat jednu ze zřícenin hradů

Zřícených hrádků, hradů i hradišť je v Lužických horách a Podještědí nepočítaně. Některé populární jako třeba Tolštejn a Hamrštejn, některé méně přístupné jako třeba Fredevald, Roimund či Děvín. Nebojte se a vyražte prozkoumat ruiny, kdo ví, třeba tu narazíte na poklad.

  1. Ujít alespoň 15 km

Chůze pěšky je zdraví prospěšná, to se ví už dávno. Taky je prokázáno, že pobyt venku a na slunečním světle vyplavuj serotonin – hormon štěstí. Dlouhé procházky vás tedy potěší fyzicky, psychicky, a dokonce i chemicky! Navíc vás dost překvapí, na co všechno narazíte během pouhých 15 km cesty. Tady najdete pár tipů na výlety.

  1. Vyfotit nějakou přírodní zajímavost

Tak těch je v Lužických horách i Podještědí nepřeberné množství! Ani nemusíte ukazovat prstem do mapy, stačí jen vyjít před dům/stan/karavan a někam píchnout prstem do vzduchu a vězte, že za pár set metrů narazíte na nějakou pozoruhodnost. Od Sloních kamenů přes Zlatý vrch po sirný pramen, šafránová pole a holuby doupňáky.

  1. Ponořit nohy po kotníky do horského potoka

Zurčení průzračné vody, ledové prsty u nohou a člověk je rázem nabitý energií. Tohle by v létě mohl být poněkud nesnadný úkol, vybírejte proto dobře, kde smočíte palce. Dobrá zpráva je, že lesy i hory jsou tu doslova protkané přírodními prameny, vodopády i potůčky. V létě je to s vodopády spíš na štíru, ale na nějaký ten potůček narazíte vždycky. Ještědský, Vlčí, Šenovský či Studený – jenom se rozhodnout, který je ten nejlepší.

  1. Posedět u ohně

Posedět u ohně, zapět nějakou tu trampskou odrhovačku a nechat si plameny tančit po tváři. U táboráku jsou ty výlety hned jiné, takové hřejivější. Avšak pozor, při rozdělávání ohně je třeba dodržovat několik důležitých zásad a mezi ně patří třeba i dodržování zákazu rozdělávání ohně či důsledné vyhodnocení situace. Pro toto léto by se tedy víc hodilo posedět u plynového vařiče než u ohně 😊

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.