5 pivovarů, které musíte navštívit

Stejně jako sklo a zdivočelá příroda k Lužickým horám neodmyslitelně patří pivo. Pivní kultura v Lužických horách je hravá, netradiční a v neposlední řadě pěkně pěnivá. Proto jsme vám sepsali tipy na pivovary, které vaší pozornosti rozhodně nesmějí uniknout.

Stejně jako sklo a zdivočelá příroda k Lužickým horám neodmyslitelně patří pivo. Pivní kultura v Lužických horách je hravá, netradiční a v neposlední řadě pěkně pěnivá.  Proto jsme vám sepsali tipy na pivovary, které vaší pozornosti rozhodně nesmějí uniknout.

Pivovar Cvikov, Cvikov

Dnes již legenda mezi pivovary obnovila svou pivovarskou činnost v roce 2013. Od té doby se pivovar rozšířil o restauraci, hotel a nově i o pekárnu s výborným domácím chlebem a pečivem, koláči a dortíky. Piva mají symbolické názvy po dominantách Lužických hor – dostanete tu například Hvozd, Luž, Klíč nebo Skláře. A to už si říká o nějaký ten menší výlet jak po horách, tak po pivovaru. Kromě toho pivovar žije neustálým kulturním životem – pivní slavnosti, rozsvěcení stromku, silvestr… A ke každé události či ročnímu období si chystá pivní speciály. Pivovar nabízí i prohlídky s degustací.

BorN, Nový Bor

Od roku 2019 si vlastní pivo vaří i v Novém Boru v pivovaru Born. Na počest novoborského šachového klubu jsou druhy piva pojmenované po šachových figurách – APA Jezdec, APA Dáma, 12° Král či IPA Věž. Pivo si můžete vychutnat jak při prohlídce sklepních prostor pivovaru a následné degustaci, tak v pivovarské restauraci, kde se pravidelně konají koncerty a také hospodské kvízy.

Minipivovar Helene, Kytlice

V malebné vísce Kytlice se vydejte do minipivovaru Helene. Vaří si vlastní pivo poeticky pojmenované po řeckých bozích, ochutnat můžete Adonise a Grácie 12°, Pale Ale a černý Stout 11°. Kromě toho v restauraci potěšíte chuťové pohárky výbornou kuchyní a domácím chlebem. Pivo je k dostání jen v minipivovaru, ale můžete si ho nakoupit do zásoby.

Beranův pivovar, Trávníček

V Trávníčku nedaleko Českého Dubu stojí roubený Beranův hostinec Pod Lipami. Ve venkovním výčepu tam můžete ochutnat nabídku Beranova létajícího pivovaru. Ale, Jedenáctka, Dvanáctka, Třináctka… Kromě dobrého piva zde můžete nasávat příjemnou atmosféru počátku 20. století při tematicky laděných kulturních a společenských akcí, které se v Beranově hostinci a okolí pořádají.

Pivovar Kocour, Varnsdorf

Jediný pivovar do kterého vás doveze vlak. Kocour má totiž jako jediný pivovar v České republice vlastní železniční stanici. Naleznete ho ve Varnsdorfu a jakmile vejdete do areálu pivovaru, ocitnete se v jiném světě. Kromě více jak desítky druhů piva svrchně i spodně kvašeného můžete okusit jejich domácí limonády. Ať už se rozhodnete pro Sumečka, Jantara či Kocoura, nezapomeňte si dát do nosu v Kocouří restauraci. Pivovar nabízí ubytování v hotelu, v lůžkových vagonech nebo v kempu. Samozřejmostí je možnost exkurze do pivovaru či návštěva kocouří miniZOO.

 

Další články

pohádková místa rybniště

6x pohádková místa v Lužihorách

Prázdniny jsou tu, a tak je na čase začít plánovat, jak zabavit děti. A právě i proto se vám budou hodit naše tipy na pohádková místa. Jednak můžete načerpat zajímavou inspiraci pro výlety i bojovky, nebo prostě jen pohádky pro případ dešťové nouze.

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.