Štědrost přírody

Vskutku nebývale bohaté jsou Lužické hory na rarity… Kamzíci, jelení zvěř, vlci, mufloni, netopýři nebo kulíšek, orchidejové louky, květnaté bučiny, lesní společenství…

Možná nejkrásnější a opravdu výjimečné jsou lužickohorské louky. Široké, nádherně prokvetlé, plazivé, vzlínající po stráních, rozpažené v údolích, se solitéry pradávných stromů, lákající k bosému bloumání travou. A když skončí léto, promění se Lužické hory v opojnou paletu křičících barev i tichých valérů. Toulky Lužickými lesy a loukami přinášejí nebývalá setkání s kamzíky, vysokou i spárkatou zvěří. Zaposlouchat se do podzimní jelení říje či pozorovat roj Perseidů na horské louce jsou neopakovatelné zážitky.

Pozkoumejte další fenomény

Tradiční dům

Podstávková konstrukce, hrázděné patro, kamenná podezdívka, břidlicový štít, dělené okno … jsou typické atributy pro lidové stavby v oblasti Lužických hor.

Tradiční řemeslo

Sklářská tradice v Lužických horách je více jak 700 let stará. Nevšední zážitky nabízí bohatá historie a pestrá současnost.

Sídla pánů

Strážní hrádky vyrůstaly jako houby po dešti na staré obchodní stezce z Prahy do Žitavy. Z některých se staly půvabné zámky, z jiných romantické zříceniny.

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.