Blog

Vše, co stojí za vědění v Lužických horách

Květnové mámení romantických výhledů

Sluníčko hřeje na zátylku, jarní vánek vzduchem nese pampeliškové chmýří a v uších bzučí probuzený hmyz. Nejlepší čas na to vyrazit na fotolov rozkvétajících květin a růžových západů slunce. V článku přinášíme 6 tipů na místa, na která jen tak nezapomenete. Pojistit si to můžete fotoaparátem, tady se vám bude fotit samo! Žádný filtr, jenom čistá krása.

Číst dále

Rozhledny jako majáky Lužických hor

Apríl po dlouhé době dostál své pověsti srandisty a dělá si z nás dobrý den. V pondělí jaro v plném rozpuku, v úterý vánice a ve středu téměř tropická vedra. Ať už jste kliďasové, které vůbec nic nerozhodí nebo naopak máte rádi, když je všechno pěkně posprávnu, budou se vám hodit naše tipy na rozhledny – majáky v Lužických horách.

Číst dále
Sklář

Březen, ke sklářským pecím vlezem

Březen – za kamna vlezem, jak praví lidová pranostika. Zveme vás na ta nejteplejší a v sychravém jarním období nejpříznivější místa – přímo ke sklářským pecím. Rozžhavený vzduch a stíny z ohně tančící po stěnách, místo, kde se černý mour setkává s křehkou krásou křišťálového skla. Tradiční řemeslo, v podstatě už synonymum pro Lužické hory, si můžete zblízka prohlédnout hned na několika místech.

Číst dále
masopustní maska

Masopustní veselí v Lužihorách

Masopust je u nás svátkem hojnosti, radosti a štědrosti. Taky trochu přejídání a hýření, patří k němu zabijačkové hody, průvody masek a folklorní umění, hudba a tanec. Kam za masopustním veselím se dozvíte v našem článku.

Číst dále
Bohemian Coffee House

Kam se zašít, když mráz leze za nehty

Za jasné oblohy patří zima mezi nejkrásnější roční období – krajina zahalená do bílé pokrývky, jasně modré nebe nad hlavou a červené tváře ošlehané mrazivým větrem. Zima pomalu zalézá za nehty, merino už nestačí chránit. Přichází ta pravá chvíle načerpat prohřát se u šálku horké kávy čokolády či čaje s vůní dálek.

Číst dále

Zima v Lužických horách

Bílá zima dorazila už i k nám do Lužických hor. Stromy, louky i cesty zakryla sněhová peřina a otevřela tak nové možnosti trávení času venku. Kromě bílých Vánoc si tak můžete při objevování místních krás vychutnat i zimní sporty. Přinášíme několik užitečných tipů pro milovníky sjezdování, běžkování i pěší chůze.

Číst dále
Vánoce v Novém Boru

Advent v Lužických horách

Vánoce už jsou za dveřmi. Nastává čas Adventu, vytahování vánočních ozdob ze skříně, pečení cukroví a hon za dárky. Dříve byl Advent dobou postní, plnou rozjímání a zklidnění.

Číst dále

5 pivovarů, které musíte navštívit

Stejně jako sklo a zdivočelá příroda k Lužickým horám neodmyslitelně patří pivo.
Pivní kultura v Lužických horách je hravá, netradiční a v neposlední řadě pěkně pěnivá.
Proto jsme vám sepsali tipy na pivovary, které vaší pozornosti rozhodně nesmějí uniknout.

Číst dále

10 nejkrásnějších západů slunce

Všední a přitom tak neuvěřitelná záležitost. Krásný pohled odkudkoliv, odněkud však opravdu nezapomenutelný. Sepsali jsme pro vás pár bodů, známých či méně známých, odkud východ nebo západ opravdu musíte vidět! Připravte si batohy a foťáky, vyrážíme za 10 nekrásnějšími…

Číst dále

Napište nám. Rádi vám poradíme.

Plánujtete cestu do Lužických hor nebo hledáte inspiraci? 
Napište nám. Rádi Vám odpovíme na Vaše dotazy a doporučíme to nejlepší z našeho kraje.